Ebru Okutan Akalın
17 Mayıs 2005
Dijital eğlence endüstrisi, kullanıcı taleplerini karşılamak ve geniş bir kitleye ulaşmak için sürekli olarak yeni abonelik modelleri geliştiriyor. Özellikle Z kuşağının alışkanlıklarına uygun olarak geliştirilmiş olan abonelik modelleri esneklikleri ile ön plana çıkıyor. Günümüzde 7Slots casino giriş, Netflix veya Spotify gibi platformlarda bu yeni abonelik modellerinin örneklerini görebilirsiniz. Bu makalede aşağıdaki üç yeni abonelik modelini inceleyeceğiz:
- Freemium
- Kişilerin ihtiyaçlarına göre uyarlanabilir esnek abonelik planları
- Toplu üyelik planları
Şimdi bu abonelik modellerini inceleyelim.
Freemium Modeli: Ücretsiz Abonelik Mümkün!
Freemium modeli, kullanıcılara temel içeriklere ücretsiz olarak erişme olanağı sunarken, daha gelişmiş özelliklere ve içeriklere erişim için ücretli planlar önerir. Bu model, kullanıcıların platformu deneyimleyip tanımasını sağlarken, aynı zamanda abonelik dönüşüm oranını artırmak için etkili bir stratejidir. Örneğin, Spotify ve YouTube Music gibi müzik platformları, kullanıcılarına sınırlı özelliklerle ücretsiz erişim sunar ve premium özellikler için ücret talep eder. Ayrıca, freemium oyunlardan bazıları, oyunculara diledikleri kadar ücretsiz oyun oynama imkânı sunar, ancak oyuncular oyun deneyimleri boyunca reklamlara maruz kalırlar. İşte freemium konseptine verebileceğimiz birkaç örnek:
- Spotify: Ücretsiz kullanıcılar, reklamlar ile sınırlı dinleme yapabilirken, Premium üyelik reklamları kaldırır ve çevrimdışı dinleme sunar.
- YouTube: Ücretsiz sürümde reklam izlenirken, YouTube Premium ile reklamsız içerik ve ek özellikler sunulur.
- Twitch: Ücretsiz izleme imkânı sunarken, Twitch Prime aboneleri için özel içerikler ve avantajlar sağlar.
Bu platformların yanında, günümüzde özellikle birçok mobil oyunun freemium modelini benimsediğini de eklemek gerek.
Esnek Abonelik Planları: Kullanıcı Tercihlerine Göre Uyarlanabilirlik
Esnek abonelik planları, kullanıcılara aboneliklerini dondurma, yükseltme veya düşürme gibi seçenekler sunarak kullanıcı deneyimini kişiselleştirme fırsatı tanır. Kullanıcılar, bu sayede istedikleri zaman abonelik planlarını değiştirebilir veya ihtiyaç duymadıkları dönemlerde dondurabilir. Bu tür esnek planlar, kullanıcıların platformla olan bağlarını korurken memnuniyetlerini artırır. Örneğin, evde kullanılan bir platforma aylık veya yıllık abonelik ücreti ödeyen kullanıcıların, uzun bir seyahate çıktıklarında bu platformu kullanamayacaklarından dolayı, aboneliklerini dondurarak boşuna platform üyelik ücreti ödememesi kullanıcıların memnuniyetini artırır.
Toplu Üyelik Planları: Aile ve Grup Abonelik Seçenekleri
Toplu üyelik planları, birden fazla kişinin aynı abonelik üzerinden içeriklere erişmesini sağlayarak kullanıcılar için daha uygun maliyetli seçenekler sunar. Aile ve grup abonelikleri, kullanıcıların tek bir ödeme planı ile birden fazla hesaba sahip olmasını mümkün kılar ve bu sayede kullanıcılar arasında maliyet paylaşımı yapılarak maliyetler düşer. Aynı zamanda, platformlar açısından, tek bir hesabın birkaç kişi tarafından kullanılması engellenmiş, bunun yerine herkesin kendine ait bir hesabının olması sağlanmış olur.
İşte aile planlarına birkaç örnek:
- Spotify Aile Planı: Hesabınızı aynı evde taşıyan altı kişiyle paylaşmanızı sağlar.
- Netflix Standart ve Özel Hesaplar: Standart Hesap 2, Özel Hesap 6 cihazda indirme özelliğinden faydalanılmasını sağlar.
- Apple Aile İçi Paylaşım: Apple Music veya Apple Arcade gibi hizmetleri ailenizin 5 üyesi ile paylaşmanıza izin veren bir abonelik planı.
Bu planlarla her bir aile üyesinin ayrı ayrı ödeme yapması yerine, tek bir ödemeyle önemli bir tasarrufta bulunabilirsiniz.