Cüneyt Gökçe
25 Nisan 2008
“ıslam Medeniyeti’nde Birlikte Yaşama Tecrübesi” ana başlığıyla 14–20 Nisan tarihleri arasında kutladığımız Kutlu Doğum Haftası’nın coşkulu yankıları dalga dalga devam ediyor.
Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında düzenlenen etkinliklerin tamamında farklı güzellikler dikkat çekti. Allah Resulü’nün heyecanla anıldığı programların her birinde değişik bir yön dikkat çekti. Anadolu’muzun en ücra köşesindeki yerleşim biriminde bile çok üst düzeyde ve samimi bir ilgi ve alaka gözlemlendi.
Sırasıyla şırnak, Silopi, Kozluk, Dargeçit, şanlıurfa, Mardin, Kızıltepe ve Midyat’ta konuşmacı olarak bizzat iştirak ettiğimiz mahallerde dikkatimizi çeken hususların bir kısmını siz değerli okurlarımla paylaşmak isterim:
1-Programların müftülüklerimiz ve din görevlisi arkadaşlarımız tarafından canla-başla sahiplenilmesi ve bu konuda hiçbir fedakârlıktan kaçınılmaması takdir edilmesi gereken bir noktadır.
2-Mahallerdeki idarecilerimizin etkinliklere destek vermeleri; vali ve kaymakam olarak programlara halk ile birlikte iştirak etmeleri vatandaşın moral bulmasına vesile olmuş; böylece devlet-millet kaynaşmasına katkı sağlanmıştır. Bu da huzur ve sükûnetin temini noktasında önemli bir husustur.
3-Programlardan önce mahalde devleti temsil eden idarecilerin makamlarında ziyaret edilmesi güzel bir jest olmuştur. Bu husus da ve programların ciddiyet ve kapsamına olumlu katkı sağlamıştır.
4-Müftülüklerimizin, programlarda konuşma ve sohbetin yanı sıra kendi öz kaynaklarından profesyonel musiki grupları oluşturmaları ayrı bir güzellik olmuştur. Böylece halkımız, konuşmalardaki mesajlarla birlikte Kur’an ve Musiki ziyafetlerinden de mahrum edilmemiştir.
5-Gayr-ı Müslim vatandaşlarımızın programlara davet edilmesi ve onların da davete icabet ederek temsilcileri vasıtasıyla programlara bizzat katılmaları güzel bir dinler arası diyalog platformunu oluşturmuştur. Gayr-ı Müslim temsilcilerin programları ciddiyetle izleyip verilen mesajları dinlemeleri özlenen bir ortam meydana getirmiştir.
6-Müftülüklerimizin çeşitli hatıra ürünlerini hafta vesileyle halkla paylaşmaları çok güzel izlenim bırakmış ve her yaştaki insanın Hz. Peygamberi anma, anlama ve hatırlamasını temin etmiştir. Çocukların, Kutlu Doğum mesajlarıyla süslenmiş balonlarla sevindirilmesi ayrı bir güzellik olduğu gibi; kalem, tişört, flama, anahtarlık, ajanda, broşür, anahtarlık şeklinde kırk hadis ve benzeri ürünler haftaya renk katmıştır. Her biri ayrı bir kuşağa seslenen ve farklı hedef kitleleri göz önünde bulunduran bu mesaj yüklü ürünler halkımızda güzel intibalar bırakmıştır.
7-Her mahalde tertip edilen kırk hadis, şiir, kompozisyon ve benzeri yarışmalar haftaya ayrı bir anlam yüklemiştir. Özellikle başarılı öğrencilerin ödüllendirilmesi unutulmayacak birer hatıra olarak ömür boyu devam edecektir.
Kuşkusuz, yapılan faaliyetlerin tamamını bu köşede sayabilmek mümkün değildir. Sadece bir kısmını sizlerle paylaştığımız bu güzelliklerin tamamı insanlığın saadetini temine yönelik birer girişimdir.
Programlarda en ufak bir emeği geçen herkesi can-ı gönülden tebrik ediyor; haftanın tüm insanlığa hayırlar getirmesini niyaz ediyorum.