İbrahim Halil Okuyan
18 Temmuz 2006
Yüzyıllardan beri Urfa’ya ait otantik bir yemek olan Çiğköfte, son yıllarda illerde bir önem kazanan “ Coğrafi ışaret” çalışmaları içerisinde neredeyse elimizden kayacak gibi oluyordu.
Yıllarca folklorumuzdaki yeri, onunla ilgili söylenenler ve yazılanlar bir kalemde başka bir yere mal edilebilirdi. Olmayacak şey de değil, yurtiçinde ve Yurtdışında malı götüren götürene…
Neyse bu sefer böyle olmadı. Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sayın ısmail Demirkol’un direktifleriyle önce güzel bir hazırlık çalışması yapılmış, Urfa’nın güzide evlâdı Genel Sekreter Sayın Hasan Hayırlı’nın konuyu bizzat ele alması ile; çiğköftenin tanımı özellikleri; çiğköftenin yapılışı ve özellikleri, kullanılan malzemelerin oranları (6 kişilik), çiğköftenin Urfa’ya has olması ile ilgili bilgiler bilimsel bir inceleme, TSE ve lâboratuar çalışmaları ile de desteklenerek, türkü hoyrat ve manilerle de süslenerek patent enistütsüne sunulmuştur.
Böylece bütün Türkiye’nin bildiği fakat nedense bir kısım illerin “Bizim” diye ortaya çıktığı çiğköfte böylece esas ve yasal sahibini bulmuş oluyor.
6 Haziran 2006 günü bir basın toplantısı düzenleyen şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası yetkilileri basın mensuplarına konu ile ilgili açıklamalar yaptılar. 12 kişilik bir Çiğköfte ziyafeti ile de daha önce patent yoğurumu yapan Sayın Öğretmen Reşit Pehlivan’ın yoğurduğu Çiğköfteyi oradaki misafirlere sunmuş oldular.
Çok beğenildi. Içindeki ve yanındaki malzemeler takdir edildi. “ışte hakiki Urfa Çiğköftesi bu” denildi. Ben de bu arada tabir caizse altın terazisi veya eczacı ölçeği ile elde edilmiş 6 kişilik Çiğköfte malzemesi rakamlarını Sayın Hasan Hayırlı’dan aldım. ıdeal Çiğköftemizi yapacak olanlara kolaylık sağlanması amacıyla aşağıya yazıyorum:
ısot: 200 gram,
Dövülmüş Kara et: 500 gram. Temkizlendikten sonra 475 gr. Kalıyor.
Bulgur: 360 gram (4 çay bardağı)
Salça (frenksuyu): 1 yemek kaşığı
Baş soğan: Ortaboy 1 Adet 70 gram
Taze Sarımsak: 1 baş (50 gram)
Tuz: 1 tatlı kaşığı (8-10 gram)
Tarçın: 1 çay kaşığı
Karabiber: 0,5 çay kaşığı
Karanfil: 0,5 çay kaşığı
Maydanoz: 1 bağ
Yeşil Soğan : 150 gram
Belirtilen miktarlardaki malzemelerle çiğköfte hem güzel oluyor hem de israf meydana gelmiyor.
Çiğköfte ile birlikte yenilen marul, salatalık, domates, nane ve benzerlerinin insanın iştihası ve beslenmesinde ayrı bir değeri var. Ayrıca sağlık yönünden bir tabiat eczanesinin ürünleri olarak insanı kuruyorlar.
Ticaret ve sanayi Odamızı bu patent çalışmasından dolayı tebrik ediyor, Urfamıza hayırlı olmasını diliyoruz. Ancak bununla iş bitmiyor. Urfa’nın coğrafi işareti alınması gereken, yağı peyniri sıra gecesi gibi değerleri de ele alınmalı, Belediye Başkanlığı ile birlikte iş bölümü yapılarak bunlar ve benzerleri de halkın bildiği tabirle tapulanmalıdır.