Konuk Yazar
16 Mart 2021
Şanlıurfa Eyyübiye ilçe sınırlarında Akabe Toki Akçakale çevre yolunda Nemrudun Tahtı olarak bilinen Deyr Yakup Manastırının 1 km Kuzey batısında büyüklerimizin ” kaçakçı yolu” dediği yol güzergahında yer alan Çardak manastırı ( Çardak Harabeleri ) şehir merkezinden görünmediği için bir çok kişi tarafından bilinmemekte.
Eskiden kaçakçılık yapanların uğrak yeri olduğunu belirten büyüklerimiz, at ve katırla kaçakçılık yapanların kolluk kuvvetlerinden gizlenmek için kullandıklarını söylemekteler.
Çok yüksek bir yapıdan geriye kalan kalıntılarda düzğün kesilmiş taşlarla yapılmış yapı Urfa mimarisinde hayatlı evlerimizin en önemli unsurlarından biri olan çardağı andırmakta.
Çardak manastırı etrafındaki dağlar ve vadiler görülmeye değer güzellikte.
Ayrıca fotoğrafçı arkadaşlar burada çok güzel gün batımı fotoğrafları çekebilir.
“Deyr Yakup manastırının kuş uçumu 1km. Kuzey batısındaki dağlar üzerinde kalıntıları bulunan bu manastırın 5. yüzyılda inzivaya çekilen keşişler için yaptırıldığı tahmin edilmektedir.
Manastırın çevresinde çok sayıda sarnıçlar bulunmakta, ayrıca çok sayıda kaya mezar yer almaktadır.” ¹
“Beşinci yüzyılda Edessa bir Hıristiyan şehri idi. Bu şehrin manastırları ve akademilerindeki öğrenciler ilahiyat bilgileri ve dindarlıkları ile ünlü idi.
Şehrin dışındaki dağlardaki manastırlarda ve mağaralarda 90 bin keşiş yaşıyordu.
Tektek dağlarındaki Kasr-ül Benat, ( Kızlar Sarayı) Senem Mağara, Çatalat, şehir merkezinin güneyindeki tepelerde yer alan Deyr Yakup, güney batısındaki Çardak Manastırları ve antik taş ocağı mağaralardan dönüştürülen kiliseler günümüze ulaşmış keşiş merkezleridir.
Et ve ekmek yemeyen şarap içmeyen bu keşişler, ot ile beslenirler dağlarda otururlar ve Allaha ibadet edip ilahiler söylerlerdi.” ²
Mehmet Sadık Alican
¹-² Şanlıurfa Uygarlığın Doğduğu Şehir Kitabı ŞURKAV yayınları