Mehmet Göncü
1 Ağustos 2007
Bu sıcak aylarda televizyonu açmak istemiyorum. Zira hangi kanalın haber programını açsam ülkemizde ve dünyada meydana gelen orman yangınlarından bahsediliyor. Üstelik şu kadar hektar alan ve şu kadar futbol sahası kadar yer kül oldu denilmez mi? Yeminle söylüyorum o gün üzüntümden yemek bile yiyemiyorum.
Peki orman yangınları nasıl meydana geliyor?
1-Doğal olarak yıldırım düşmesi ki bu bir tek ağaca zarar verir, çünkü yıldırım düşmesi olayında yağmur da vardır. Onun için zarar sınırlı ve azdır.
2-Ormanların içinden geçen oto yollarda egzozdan çıkan kıvılcım veya sigara izmaritlerinin söndürülmeden atılması olayıdır ki burada kusur insanlardadır.
3-Ormanlık alanda piknik yaptıktan sonra ateşin iyice söndürülmeden bırakılması ki bu da insanların kusurudur ve ihmalidir.
4-Anız yakma; hasat sonrası tarlayı sözde temizlemek amacı ile artıkları yakmak, sonra rüzgarın etkisi ile ormanlık alana sıçratmak, dolayısı ile hem tarlanın toprağını öldürmek hem de ormanlık alanı kül etmek. Bu tembelliğin bedelini de toplum ödüyor. Bu da aymaz insan ihmali ve kusurudur.
5-Piknik yaptıktan sonra ortada bırakılan cam kırıklarının ve şişe artıklarının güneş ışığının odaklandığı noktalarda yangına sebep olmasıdır ki, bu da insan kusuru ve ihmalidir.
6-Ormanlık alandan geçen yüksek gerilim hatlarına yalıtkan bariyerler takılmadığı için rüzgarlı havada birbirine çarpması sonucu meydana gelen kıvılcım. Bu da insan ihmal ve kusurudur.
7-Çöplük alanlara dökülen atıklar arasındaki cam ve sönmemiş kül içindeki ateşin sebep olduğu yangınlar. Bu da insan ihmali ve kusuru.
Demek ki insan aymazlığı, insan tembelliği ve insan sorumsuzluğu sonucu ciğerlerimiz yanmakta, milli servetimiz bir hiç uğruna heba olmaktadır.
Özetle; Ormanların yanmasındaki en önemli zararın ekolojik dengenin bozulması ve onarılmasının uzun yıllara tekabül etmesi halidir.
Bu nedenle; ilköğretimden başlamak üzere bütün eğitim kurumlarında, aile içinde, camilerde, akla gelen her kurumda, bu hassas konu işlenmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır. Mademki insan unsurları bu yangınlara sebep olmaktadır öyleyse aynı insan, eğitim ve öğretimle, alınacak tedbir ve yaptırımlarla bu yangın belasından kurtulabilir veya zararı en aza indirebilir.
Ayrıca Çevre ve Orman Bakanlığı ve tüm Sivil Toplum Kuruluşları Ağaç, Orman ve yangın hakkında el ilanları dağıtmalı, seminerler ve açık oturumlar tertip etmelidir.
Bütün canlılara karşılıksız olarak binlerce fayda sağlayan ve beşikten mezara kadar bizlere barınak olan, oksijenimizi ve suyumuzu üreten, havamızı temizleyen ulu yaratıcının dünyamıza armağan ettiği bu güzelim ağaçlarımızı ve orman varlıklarımızı bir ihmal ve kusur nedeni ile yakıp yok etmeyelim ve bu konuda lütfen duyarlı olalım.
Ben şahsen yaşlı gözlerle seyir ettiğim yanan ormanlar ve ağaçlardan bir insan olarak özür diliyor ve artık televizyonlarda yangın haberleri duymak istemiyorum.
Dürüst ve şeffaf bir toplumda; lütufta geride, kahırda önde olan dostlarınızın çok olması dileğiyle kalın sağlıcakla…