Mahmut Çepoğlu
20 Haziran 2007
Hepiniz bu kuruluşu biliyor ve tanıyorsunuz. Neler yaptığını, verdiği hizmetler neler olduğunu, bu sivil toplum kuruluşu neden vardır? Gibi daha birçok soruyu kendimize sormamız lazım. şimdiye kadar bu kuruluşu nakliyeciler tanıyordu. Ancak Urfa Belediyesi ile geliştirdiği proje ile artık tüm sanayi esnafı kadar otomobili olan her vatandaş orayı tanıyacak çalışmalarından dolayı onu kutlayacağına inanıyorum.
ılimizde beş yüze yakın dernek, vakıf, cemiyet vesaire kuruluşlar var. Hepside “halka ve hakka” hizmet ettiğini söylerler. Oysa çoğunda liderlik sultası hâkim. “Benim olsun, küçük olsun”, bana “başkan” desinler yeter. Koltuk sevdalıları oldukça fazla. Ehil ellerde olmadığı sürece her şey düzensiz olmaya mahkûmdur.
Akabe’den çıkınca yolun sağ tarafında gördüğünüz, taş kemerli kapılardan bir kez sanayi içine geçmenizi isterim. Modern iş yerleri ile karşılaştığınızda şaşırmayınız. Çünkü yakında arabanızla o dükkânların müşterisi olacaksınız.
Çalışmalarını yakından gidip gözlemlediğim kooperatif yöneticileri ne yaptığını sormadan, heyecanlı anlatımlardan, çalışma azminin bu insanların yüreğinde nasıl yer ettiğini gördüm. Gidip yerinde görmeyince yaşamın gerçekleri ile yüzleşmeden bilemiyorsun. Hani derler ya !..“ Orada bir köy var uzakta / gitmesek de, görmesek de / o köy bizim köyümüzdür” söylemi ne kadar gerçekçi, yaşamla ne kadar bağdaşır. Oranın sorunlarıyla ne kadar yakından ilgilenirsen o kadar sana yakın olur.
Bir vesileyle Sn. Mustafa Aslan’ı ziyaret ettim. Saygıda kusur etmeyen kooperatif başkanı, çalışmalarını anlatırken heyecanlanıyor, 232 sanayi esnafının bir çatı altında toplamanın mutluluğu ile birlikte, şehirciliğe de aynı zamanda katkı sunmanın güzelliğini sunuyordu.
Baktım ne kadar anlatsa az. Ferhat dağları delmesi hikaye ama onun uğraşı yaşamın ve gerçeğin ta kendisi. Dağları yarmış, tepeleri düz etmiş, tamircilerin iş yerlerini dizayn ettiği (tasarımladığı) gibi alt ve üst yapısını büyük uğraşlar sonucu bitirme çabasında. Deldiği dağları, kırdırdığı kayalardan, kazdığı tepelerden çıkan molozları da sanayi içersindeki vadiye doldurarak üzerinden yol geçirme çabasında. Anlatılanları abartı tahmin edeceksiniz ama görünce siz daha fazlasıyla anlatacaksınız.
Gerçi yalnız başına değil. Bld. Bşk. Sayın Fakıbaba’nın büyük bir çabası var. Mustafa Başkan belediye ile işbirliğini geliştirerek şehir içindeki tamirci esnafı, küçük sanayi olarak tabir edilen esnafı Evren Sanayine yerleştirme çabasında. Finansmanı her ne kadar iş yeri sahipleri ise de katkı ve hizmet belediyeden. Emek ve uğraş Evren Sanayi Kooperatif Başkanı Mustafa Aslan’dan.
Artık şehrimizin modern bir sanayiye ihtiyaç olduğu bir dönemden geçiyoruz. Dolaysıyla yapılan bu organizasyon ve işbirliği büyük başarılara imza atmış durumda. Gidip görmek gerek. “Başarının sırrı; düşünmek ve amacına ulaştırmak olursa işte böyle olur”, dedirten yıkıcı değil yapıcı davranışlar kentin güzelliği adına insanı sevindiriyor.
Mustafa Aslan Kimdir? Sorusuna gerek yok sanırım. Hepimizin yakından tanıdığı genç, dinamik, tamirci çıraklığından kalfalığa, kalfalıktan ustalığa gelmiş biri. Her fırsatta bunu dile getiriyor. “Görevim bittiği an beni tamirci kıyafeti ile göreceksiniz.” Diyor.
Kooperatif kurulup toplumsal bir hizmet vermeye başladıktan sonra, bu görevi devir almanın insanlık hizmeti olduğuna inanarak, göreve talip oluyor. “Bu yarışta bende varım” deyip görevi ustalarından devir alıp bu günlere kadar taşımış. Keşke her insan hak ettiği yerde olsa. Her şey bir başka olur işte böyle…
Belediyemizin şehri gürültü ve çevre kirliliğinden kurtarmak için yaptığı girişim sonucu küçük sanayi esnafına yer ararken, koop. Bşk. Mustafa Aslan meslektaşlarına kucak açmış. Belediye başkanı olarak tüm fedakârlığı üstlenen Fakıbaba Mustafa Aslan’ın düşüncesini mantıklı bularak, sanayi de esnaf için yer tahsisinde bulunur.
Bu büyük hizmet ve organizasyon önceleri esnaf tarafından tepki görür. Zamanlı mantıklı düşünenlerin yapılan her hizmetin ilimize katkı olacağı düşüncesinden hareketle, Evren Sanayi Kooperatifi yanında yer alma düşüncesi ağır basar. şimdi iş yerleri yılsonuna kadar alt ve üst yapısı bitmiş olarak teslim edilecek.
Taşınmaları hem şehre kalite ve düzen getireceği gibi yeni ve modern iş yerleri onlara şahsiyet kazandıracaktır. Her dükkânda bir tuvalet, arzu edenler banyo kuracak ki (bu mecburiyet olarak görüyorum) çünkü artık sanayi esnafı çalışanlarının yağlı iş elbiseleri ile toplu taşıma araçlarına binmeleri doğru olmaz diyorum.
ınsanların karakterlerinde yardımlaşma iyilik yapma eğitimli olma, kültürü sevme, adalet ve birlik ruhu gibi eğilim olduğu gibi zalim olma, zulüm haksızlık eğilimleri de vardır. Günümüz şartlarında toplum olarak sevgiye, kardeşliğe, yardımlaşmaya iyilik yapmaya muhtacız. Bu anlamda tüm emeği geçenleri kutluyorum.