Remzi Mızrah
31 Mart 2008
Geçen yıla kadar kendisiyle tanışmam imkânı bulamamıştım. Yaptıklarını çalışmalarını biliyordum. Geçen yıl Urfa’ya geldiğini duyunca ıl Halk Kütüphanesinde kendisiyle görüşme imkânı buldum. Geçmişten, kütüphaneden, yaptığı araştırmalardan ve yapmakta olduğu kitap çalışmalarından bahsetti. Zaten fazla sürmeden de bu kitaplar teker teker Urfa kamuoyuyla buluştu.
ıl Halk Kütüphanemizin 40 yıllık bir geçmişi var. Bu süreçte birçok memur, yönetici, kütüphaneci geldi geçti. Bir kısmıyla tanışma imkânı bulduysam da birçoğunu tanıyamadım ama yaptıkları bıraktıkları izler hala kütüphanede. ışte bu anlamda izi en fazla belli olan bir isim, Mehmet Emin Ergin.
Mehmet Emin Ergin 1947 Urfa doğumlu. ılk ve orta öğrenimini Urfa’da yaptı. Bir süre Adana iktisadi ve Ticari ılimler Akademisine devam etti. Eğitimini tamamlamadan Urfa ilk halk kütüphanesinde memur olarak çalışmaya başladı.
1972 yılında Kültür bakanlığınca açılan “Halk Kütüphaneciliği” ve 1974 yılında MıFAD başkanlığınca açılan “Folklor Derleyicisi” kursuna katıldı.
1979 yılında yayın hayatına başlayan “Harran Kültür ve Folklor Dergisinin” yönetiminde bulundu. Harran dergisinde, Ergin okur ve Elif Güler takma adıyla derlemeler yayınladı. Araştırmaları “Türk Folklor Araştırmaları” dergisi başta olmak üzere çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlandı.
1994 yılında Urfa kültürüne hizmetinden dolayı “şURKAV Kültür Ve Sanat Ödülü” aldı.1982 yılında Antalya Tekelioğlu ıl Halk Kütüphanesine tayin oldu. 1987 yılında Alanya ılçe halk kütüphanesine müdür olarak atandı. 1997 yılında buradan kendi isteğiyle emekli oldu.
Yayınlanmış eserleri şunlardır; Urfa’dan derlenmiş Hoyratlar- Maniler (ılk baskı 1972, ıkinci baskı Urfa 1981), Urfa Folklorunda Düğün (ilk baskı Adana 1973- ıkinci baskı 2007 Alanya), Urfa Ağzı Sözlüğü (Urfa 1982), Antalya Bibliyografyası ( Antalya 1985), A’dan Z’ye şanlıurfa (Alanya 2007), şanlıurfa Hikâyeleri (Alanya 2007), Harran Ekolü-Okulu (Alanya 2007). Ayrıca uzun zaman önceden tasarladığı ama çeşitli engellerden dolayı bir türlü bastıramadığı Urfa Bibliyografyası çalışmasını da eklemek istiyorum bu eserlerine.
Kütüphaneci, 4 yıllık kütüphanecilik eğitimi görmüş insanlara verilen bir unvan. Ama Mehmet Emin Ergin’in kitap sevgisi, Urfaya hizmet etme çabası, eğitimini almamış bile olsa ona bu ünvanı helal hoş etmiştir. Bir kütüphaneciden daha fazla katkı sunmuştur Urfa kütüphanesine.
Yapmadıklarını ve isteyipte hayata geçiremediklerini bilemem ama mevcut kütüphanenin katalog kartlarında, tasnifinde, velhasıl cümle işlerinde onun çabasını, yaptıklarını bir kütüphaneci olarak görebilmekteyim.
M. Emin ERGıN Urfa üzerine kafa yoran bu anlamda kendini, şehrine karşı sorumlu sayan kalemi kuvvetli bir insan. Özellikle son çıkan kitaplarını; (şanlıurfa Hikâyeleri, Harran Ekolu, A’dan Z’ye Urfa) Urfa üzerine düşünen tüm insanların okumasını diliyorum çünkü bu kitaplarda Urfa’nın yakın geçmişini “Bir bilen” in kaleminden ayrıntılı olarak görmek mümkün.
Geçen yıl astım rahatsızlığından dolayı elinde oksijen tüpüyle Kütüphanede, Urfa bibliyografyası için künye topluyordu. Kendisine sağlıklı bir yaşam dileğiyle “kütüphaneler Haftanız Kutlu olsun diyorum.
Saygı ve sevgiyle.
Kütüphane Haftanız Kutlu Olsun Hocam.