Halit Güllüoğlu
29 Nisan 2009
Şanlıurfa Baromuzun mihmandarlığında 37 ilin Barosu toplandılar..Barolar Birliğinde yönetim değişikliğinin gereği tartışıldı. Aldıkları kararla “Barolar Birliğinde Kan değişiminin Zamanı geldi” dediler. Böylece statükoculara karşı ilk tavır belirlenmiş oldu.
Bilindiği gibi insanlarda ve hayvanlarda kanın hayat kaynağı olduğu malumdur. Halk arasında ve tıp dilinde “hastalar için” taze kana ihtiyaç duyulması da bundandır. Peki Devletler ,Dernekler Kurumlar gibi Hükmi şahsiyetler için kan değişimi neyi ifade edecektir. Aslında daha iyi bir yönetimin tercihiyle istenilen zihniyet değişimi taze kanla ifade edilmektedir..
Böyle bir girişten sonra esas konumuza dönelim. Türkiye Barolar Birliğinin kökten esaslı bir değişime muhtaç olduğu hep söylenir. Amma uygulanmasındaki engeller bellidir. Ancak bu dönem zorlu bir mücadelenin yapılacağına tanık oluyoruz. Yetişmiş bunca idealist çağdaş Hukuka bağlı demokrat gençlerimizin yönetimi üstlenmesi düşünülmektedir. Emanetin artık devrolunmasına gerek duyulmuştur. Bunun için Özdemir Özok ve benzeri olan statükocuların isteyerek el çekmeleri beklenmemelidir.
Şanlıurfa Baromuzun ev sahipliğinde 37 ilin Baro Başkanlarının aldığı çok önemli bir karar var. Bunun adı ise isabetle seçilmiştir.”Türkiye Barolar Birliğinde kan değişiminin zamanı geldi” gibi. Bu isteğe canı gönülden katılanlar çoğunluktadır. Ancak kadrosuyla çöreklenmiş profesyonelleri devirmek ciddi bir çabayı gerektirir. Baksanıza birkaç tane Büyükşehir Barosuyla “Hukuka Davet” diyerek göz dağı verircesine bildiri yayınlamaları endişelerinin varlığını gösteriyor…
Hatırlanacağı gibi dünkü yazımızda Barolar Birliğinin “Hukuka Davet” duyurusundan söz etmiştik Ergenekona açıktan sahiplenemeyenlerin dolaylı yolla Hukuk istemeleri merak konusudur. Yazımıza devam ederek demiştik ki ”hukuk her zaman herkese” lazımdır. Yeter ki niyetimiz iyi niyetimizden şüphe duyulmasın.Şimdi bakınız “Hukuka Davet” i hangi amaç için kullanacaklar.
Barolar Birliği meslek mensuplarının hayrına neler yapmıştır. Hangi yasaların bu açıdan değiştirilmesini istemişler. Tabii ki hiçtir bu soruların cevabı. Yalnız kader birliği yapan 37 Baromuzun üstlendiği görev çok önemlidir.İşbirliğinin samimiyetle devamı halinde taraftar çoğunluğuna sahiplenmek mümkündür. Çünkü doğruların birleştiği yer bellidir. Bu bakımdan başta Şanlıurfa Baromuz ve diğer birlikteki Baro başkan ve yöneticilerine başarılar dileriz. Gerekli ve yerinde aldıkları kararlarından dolayı kutlarım.
Barolar Birliği Genel Başkanı Özdemir Özok ve aynı zihniyete sahip kimselerin artık sonu gelmelidir..İttihat ve Terakkici kafa yapısıyla bir yere varılmayacağı görüldü. Ülkeye ve değerli meslek Camiamıza hizmete layık Demokrat Çağdaş gençlere ihtiyaç hasıl olmuştur. Böylece koskoca Türkiye Barolar Birliği kamu oyunda tartışılır bir Kurum olmaktan kurtulacaktır..
Özok’un dilinden düşürmediği Laiklik irtica sözcükleri adeta bıkkınlık yaratmıştır. Koskoca Türkiye Barolar Birliğinin ciddi Ülke sorunlarıyla mesleki meseleleri unutmuş olması yönetimin zaafındandır..Ciddi Hukuk mücadeleleri bırakılmış kısır çekişmeler sergilenmiştir. Bundan böyle Birliğimizin şanına yakışır yönetimi seçme savaşını başlatan arkadaşlara başarılar dilemek düşer bize. Türkiye’de İnsan Haklarına dair bunca tartışmalara rağmen Barolar Birliğinin hiçbir katkısı olmamıştır. Böylece Baroların dolayısıyla Avukatların saygınlığı ve itibarı da o derece zedelenmektedir.
İşte Barolar Birliğinde kan değişiminin zamanı gelmiştir diyenleri bu nedenlerle tekrar kutlarız.
Hoşça kalın.