İbrahim Halil Okuyan
20 Kasım 2006
Makinalaşma devri, motor çağı dediğimiz zamana girilince; binme, yük çekme ve taşıma hizmetlerinde kullandığımız her cinsten, her renkten ve her kaliteden atların, bu sevimli hayvanların altın çağı da bitmiş oldu. şehirlerdeki şu hipodromlar, at yarışları da olmasa neredeyse çocuklarımıza at’ı gösterecek, at’ı tanıtacak alan bulamıyacağız.
Oysa geçmişte at insanlığın ve özellikle bizim gibi milletlerin ayrılmaz bir parçası idi. “Er kişiye gökteki ay kadar yakışıyor” du. şair Arif Nihat Asya’nın deyişi ile ;
“Atlar var, o yıllar yılı göçlerde sabırmış/
Atlar var akınlarda kanatlı..” idiler…
ışte bu tür atlardan bir kısmını 13.11.2006 tarihinde Urfa’da başlayan at yarışlarında hipodromda gördük.
Aynı gün, aynı yerde Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Sayın Umur Taner’in bir Basın Toplantısı da vardı. Bir kısım TJK Yönetim Kurulu Üyelerinin ve Tarım Bakanlığı üst kademesinden bir kısım görevlilerin ve Müsteşar Yardımcısı hemşehrimiz Dr. Ferhat şelli’nin de katıldığı toplantıda şanlıurfa Sonbahar/ Kış Yarış Sezonu ile ilgili bilgiler verilerek; sonbaharın 13 Kasım – 25 Aralık 2006 tarihleri arasında haftada bir gün Pazartesi günlerinde yapılacağı, sezonun 7 yarışla tamamlanacağı açıklandı.
Bahis konusu Sonbahar Yarış sezonunda Arap Atları ve taylarına ait 25 koşu için ikramiye olarak 493,680,00 YTL, yetiştiricilik primi olarak da 43,732,50 YTL olmak üzere 537,412,50 YTL verileceği belirtildi.
Bu sezonda ıngiliz atları ve taylarına ait 24 yarışta ikramiye olarak 483,310,00 YTL. yetiştiricilik primi olarak da 44,259,50 YTL. ve toplam olarak 527, 569,50 YTL. verileceği belirtildi.
Kış sezonu ise 3 Ocak 2007 günü başlayacak, haftada bir gün olmak üzere Çarşamba günleri sürdürülerek 13 yarış sonunda 28 Mart 2007 günü bitirilecektir.
Türkiye genelindeki at yarışları ile ilgili bilgilerin de verildiği basın toplantısında 2007 yılı için 363 günde 422 yarışın programlandığı açıklandı. şanlıurfadaki yarışlar 21 gün sürecek.
Hipodrom’muz hakkında bilgilerin de verildiği toplantıda hipodrom’un 800 kişilik kapasitesi olduğu, 1700 metre uzunluğunda, 20 metre eninde kum pistinin bulunduğu, pansiyonlar bölgesinde 444 boxla hizmet verildiği, alt yapısının ve sosyal tesislerinin bir çoğunun ikmal edildiği, peyzaj çalışmalarının devam ettiği anlatıldı.
Bayanların yarışları 50, bayların 100 yeni kuruşa izleyebileceği açıklanan toplantıda, 2007 yılında şanlıurfa hipodromunun daha mütekâmil bir duruma kavuşturulacağı da vaad edildi.
Geniş bir atçılık potansiyelinin bulunduğu ve Türkiye’de at yetiştiriciliği hususunda önemli gelişmelerin kayd’edildiği bir bölgede bulunan Hipodromun da Urfa’nın şanına lâyık bir tesis haline kavuşturulması ve hergün biraz daha geliştirilerek Ülkemizin en iyi hipodromlarından biri haline getirilmesi Tarım Bakanlığı ve TJK Yönetiminden önemli beklentimizdir. Umarız hayal kırıklığına uğramayız. Zaten söz verildiği üzere 2007 yılı iyileştirmelerin başlangıcı olacaktır. At Yetiştiricileri ile birlikte bekleyelim, görelim.
Çalışanlara kuvvet ve başarılar dilerken şanlıurfa Yarış Atı ve Yetiştiricileri Derneği Başkanı Sayın Mehmet Nabi Aksoy’un çeşitli vesilelerle dile getirdiği, “1983 yılı öncesi atların yarış dışı kalması” probleminin de kısa zamanda çözüme kavuşturularak Urfa Atçılarının sıkıntıdan kurtarılacağını umuyoruz.
Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki sel afeti dolayısıyla selzedeler için bir yardım kampanyası açtıklarını da duyuran TJK Yönetimine teşekkür ederiz. Allah Milletimizi bu tür ve her çeşit afetlerden korusun.