Cihat Kürkçüoğlu
5 Kasım 2016
Aslında tüm Alevi-Bektaşi türküleri, deyişleri, Türk Halk Müziği’nin temel taşları. Halk müziğimizin içinden Alevi-Bektaşi türkülerini, deyişlerini çektiğinizde müziğimiz, halk şiirimiz öksüz kalmaz mı ?
Ünlü Alevi-Bektaşi Ozanı merhum Neşet Ertaş; “Nerde bir türkü söyleyen görürsen korkma yanına otur. Çünkü; kötü insanların türküleri yoktur” diyerek bir gerçeği söylüyor.
Pir Sultan’dan bu yana Anadolu’nun en büyük ozanlarının, en güzel türkülerinin Alevilerden çıkmış olması Alevilerin yüreklerindeki ilahi sevgiye, insan sevgisine, tabiat sevgisine işaret eder. Yüreğinde bu üç sevgiyi taşımayan insanı koyverin gitsin. Kısaslılar da yedisinden yetmişine türkü söylüyor, şiir yazıyor. Yani hepsi yanlarında oturulası güzel insanlar.
Aşık, saz ve şiir. İnsan yüreğinden kopan duyguların birleştiği bu üçlü, Aşık Sefai’nin benliğine işlemiştir adeta. Aşık Sefai’nin benliğinde; Aleviliğin; cömertlik, özgürlük, eşitlik, barış, emeğin kutsallığı, hoşgörü, kanaatkâr olma, haksızlık karşısında susmama gibi ilkeleri de yerini bulmuştur. Bir şiirinde söylediği gibi; serveti sazı, sermayesi kalemidir. Piri Hacı Bektaş Veli’nin “İncinsen de incitme” düsturu, Sefai’nin şiirinde “Rengi, ırkı ne olursa hoş görmek” dizesi ile dile gelir, “Hoşgörü, bahçede açan gülümüz” dizesi ile gönül bahçesinde bir gül misali yerini bulur.
Aşık Sefai, bir folklor araştırmacısı, yerel bir tarihçidir aynı zamanda. O, Kısaslı atalarından dilden dile gelen halk hikâyelerini, türkü öykülerini, Kısas’ın tarihini dikkatle dinlemiş, hafızasına kaydetmiştir. Tüm bu folklor değerlerini şiirlerine, türkülerine dökerek, araştırmacılara aktararak yaşatmaya çalışmıştır. Bu bilgilerini Prof.Dr.Zuhal Karahan Kara’nın teklifi üzerine Harran Üniversitesinin Müzik Bölümü ve Türk Dili ve Edebiyatı bölümlerinde verdiği derslerle öğrencilere aktarmıştır.
Şiir ve müzik başta olmak üzere bir çok kültür değerimizin yozlaşmakta olduğu günümüzde Aşık Sefai’ler kültürümüzü geçmişten alıp geleceğe aktaran kültür ve sanat elçileri.
Değerli dostum Sefai, iyi ki varsın. Halk müziğimizin, halk şiirimizin temel taşları Alevi türküleri, alevi şiirleri iyi ki var. Ülkemizin zenginliğine zenginlik katan Aleviler iyi ki var.
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “Yaşayan İnsan Hazineleri Geleceğe Aktarılan Mirasın Temsilcileri” ödülünü Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan alan Aşık Sefai’yi (Mehmet Acet) kutluyor, başarılarının devamını diliyorum.