K. Eren Akalın
30 Aralık 2008
Gelişmiş ülkelerdeki parlamenter sistemlerde, hükümetlerin icraatları parlamento üyelerince denetlenir.
Yani milletvekilleri, milletin temsilcisi sıfatıyla mecliste, ülkenin, kentlerin sorunlarına çözüm aranırken yapılan yanlış uygulamalar karşısında bir takım denetleme ve bilgi edinme yollarına sahiptir. Bu mekanizmalardan en yaygın olanı ise ‘soru’ mekanizmasıdır. Yazılı veya sözlü olarak yapılabilinir.
Her tarafı sorun olan kentimizin sorunları mecliste nasıl dile getiriliyor veya hangi konular dillendiriliyor diye şöyle bir baktım ve işte size milletvekillerimizin verdikleri yazılı ve sözlü soru önergelerinin sonuçları.
0 (sıfır)
Yok. Gerçekten yok.
Urfa’da her şey güllük gülistanlık çünkü. Otaban bitmiş, Suruç Ovası sulanmış, Uluslar Arası Havalimanı tam kapasiteyle çalışıyor, şehrimizde uzman doktor fazlası var, Harran Ovası’nda ki tuzlanma sorunu çoktan halledilmiş, turizmde Venedik’e kafa tutuyoruz, stadımız çoktan tamamlanmış, kadına yönelik şiddetin esamisi bile okunmuyor, GAP bitirilmiş, vs.
Şaka değil, 11 milletvekilimizden hiç biri, yahu şehrimin şu sorunu niye hallolmuyor diye, ya da falan yatırım niye bu kadar gecikti diye meclise bir ‘sözlü soru’ önergesi verme lüzumu dahi görmemiş.
Ayrıca yine vekillerimizden hiçbir tanesi ‘yazılı soru’ önergesi de vermemiş .
Sadece DTP’li İbrahim Binicinin verdiği 5 tane ‘yazılı soru’ önergesi var, hepsi o kadar.
Peki aynı dönemde Tunceli Milletvekili Kamer Genç neler yapmış ?
2 tane yazılı soru önergesi vermiş, 59 tane de sözlü soru önergesi vermiş. Yani bizim 11 milletvekilinin yapamadığını Kamer Genç tek başına fazlasıyla yapmış.
Tunceli’nin ki de vekil, bizimkilerde vekil ama ‘Allah Vekil’ bizimkiler seçmenlerine çok iyi vekalet ediyor ! Siz ne dersiniz?