Mehmet Göncü
30 Ağustos 2012
Büyük milletimiz, tarih boyunca insani ve ahlaki değerleri korumak, vatan, namus, ulusal şeref ve özgürlüğünü muhafaza etmek için, mazlum halklara adalet, kardeşlik ve barış götürmek amacı ile savaşmak mecburiyetinde kaldığında, destanlar yaratacak kahramanlıklar sergilemiştir.
Ağustos ayının, şanlı zaferlerimiz bakımından tarihimizde yeri çok önemlidir. Bu bağlamda bin yıllık bir geçmişimizi inceleyecek olursak, tespit edebildiklerimizin ehemmiyeti itibari ile, kronolojik sıralaması ve neticeleri şöyledir:
1- 26 Ağustos 1071’de, Büyük Selçuklu Sultanı Alpaslan’ın, Malazgirt’de kazandığı zaferle, küçük Asya’da yaşayan Anadolu halklarını Bizansın zulmünden kurtarmış, barış, adalet, kardeşlik ve huzur ortamı sağlamıştır. Nitekim bu durumu dile getiren Urfalı Ermeni tarihçi Mateos, Alpaslan’a yazdığı mektupta, “Bizi Bizans’ın zulmünden kurtardınız, size binlerce kez teşekkür ederiz” demiştir.
2- 24 Ağustos 1516’da Mercidabık savaşının kazanılması ile, Ortadoğu’ya barış, huzur ve istikrar gelmiş, Osmanlı Türk uygarlığından Afrika kıtasına bir pencere açılmıştır.
3- 28-29 Ağustos 1526’da Osmanlı ordusunun Mohaçtaki dillere destan başarısı ile, uzun yıllar Macaristan, Erdel, Hırvatistan ve Slovenya’da adaletli ve kalıcı bir barış sağlanmakla kalınmamış, Ortaçağın ilkelliğini sürdüren Avrupa kıtasının büyük bir bölümüne uygarca yaşamanın koşulları öğretilmiştir.
4- Keza, 23 Ağustos 1921’de başlayan ve 13 Eylül 1921’de Türk ordusunun nihai zaferi ile neticelenen Sakarya meydan muharebesi ise milletimizin topyekün katılımıyla başarılmış en hayati savaşlarından biridir. Bini subay olmak üzere, yirmibeşbin şehidimizin kanları pahasına kazanılan bu zafer, Şanlı ordumuzun milletimize bir armağanıdır. Bu başarı, istiklal savaşımızın kazanılmasında da büyük moral kaynağı olmuştur.
5- Bu yıl 90’ıncı yıldönümünü kutladığımız, 26 Ağustos 1922’de başlayan 30 Ağustos’ta, şanlı ordumuzun kesin zaferi ile 9 Eylül’de İzmir’in kurtarılmasına kadar devam eden büyük taarruz adını verdiğimiz savaşla; milletimizin emperyalizm ve onun uşaklarını güzel yurdumuzdan kovduklarının resmen ve fiilen ilanıdır. Ayrıca sömürgeci istilacıların milletimiz tarafından mağlup edilmesi ise, dünya mazlum halklarına da iyi bir örnek olmuştur.
6- 24 Temmuz 1923 tarihinde Türk heyetiyle taraf devletler arasında imzalanan Lozan Anlaşması Türkiye Büyük Millet Meclisinde 23 Ağustos 1923 tarihinde onaylanmıştır. Böylelikle Türkiye’nin bağımsız ve eşit bir devlet olarak uluslar arası topluma kabul edilmesi sağlanmıştır. Ayrıca Lozan ile Misak-ı milli hedeflerine çok büyük ölçüde ulaşılmış ve kapitülasyonlar tamamen kaldırılmıştır.
Özetle; Bu zaferleri milletimize armağan eden kahraman ordumuza ve bir ulusun yok olma felaketini var olma mutluluğuna çeviren ve bir dahi olan büyük vatan kahramanı Ulu Önder ATATÜRK’e ve Türkiye Cumhuriyetinin kurulmasında emeği geçen tüm arkadaşlarına ve özellikle istiklal savaşımızın kazanılmasında şehit olmuş, gazilik şerefine ulaşmış, ülkemizin birçok vatan evladı gibi Urfalı hemşerilerimize de sonsuz minnet ve şükran borcumuz vardır.
Özellikle kurtuluş mücadelesindeki savaşlarda, bizler özgür yaşayalım diye canlarını, vatanları için seve seve feda eden tüm aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.
Hepsinin mekanları cennet olsun.
Dürüst ve şeffaf bir toplumda; lütufta geride, kahırda önde olan dostlarınızın çok olması dileğiyle kalın sağlıcakla…