Ömer Elçi
9 Mart 2006
AğAÇLANDIRMADAKı GELışMELER
şanlıurfa Yeşillendirme ve Doğal Yaşamı Koruma Derneği olarak kırsaldaki ağaç dikimi çalışmalarımızı noktaladık.2005-2006 yılındaki ağaçlandırma çalışmalarımızı, ağaçlandırma çalışmalarımızdaki zorlukları bilahare paylaşacağım.
ıl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından bu yıl Harran Üniversitesi alanı merkez olmak kaydıyla 900 Hektarlık bir alanı çam ,badem vb fidanlarla tanıştırılmış.Geçmiş yıllarda 100-150 hektarlık alanlar ağaçlandırılırken bu yıl 900 hektarlık alanda 700 bini badem 900 bini çam dikilmiş.ıl Özel ıdaresinin kendi alanındaki 200 bin civarında ağaç dikimi;şanlıurfa Belediyesinin 100 bin civarındaki ağaç dikimi.Sivil Toplum Örgütlerinin olanakları ölçüsündeki dikim çalışmaları ve şanlıurfa Yeşillendirme ve Doğal Yaşamı Koruma Derneğinin 10 binin üzerindeki dikimiyle il genelinde 2 milyona yakın fidanın toprakla buluşturulması ilimiz adına yeterli olmasa da sevindirici bir gelişmedir.
ıl Özel ıdaresinin katkısıyla Tarım ıl Müdürlüğü tarafından bu yıl 200 bin zeytin fidanın dağıtılacak olmasının yanında; çiftçiler özel sektörden de on binlerce zeytin fidanını alıp dikmişlerdir. Gelecekli yıllarda Tarım ıl Müdürlüğünün zeytin fidanı sayısını 500 bine çıkarması durumunda bile yine çiftçiler özel sektörden zeytin fidanı alım işini sürdürecekler.ıl genelindeki sulama sistemi yaygınlaştıkça her türlü meyve fidanına talep artmakta. Gelecekli yıllarda şanlıurfa zeytin üretimi ve zeytinyağı işleme tesisleri merkezi olma durumundadır.
Son yıllarda yapılan yasa değişikliği ile ise isteyen muhtarlıklar Valilik makamlarına başvurarak özel orman oluşturma isteminde bulunabiliyorlar.Söz konusu müracaatlar kabul edilip onaylandığında ise söz konusu alanlar badem, zeytin ve çam fidanları ile ıl Çevre ve Orman Müdürlüğü tarafından ağaçlandırılıyor.Ki bu yıl ilgili makamlara 100 hektara yakın alanın ağaçlandırılması için müracaatlar olmuş.Müracaatların bakanlıkça kabulü ile de ayrıca bir çok köyde özel orman sahaları 2006da oluşturulacak.ıl Çevre Orman Müdürlüğünün ağaçlandırma çalışmalarındaki en büyük handikaplarından birisi, bir çok alanın yatay kayalıklara kaplı olması veya ağaçlandırılmak istenen alanların mera statüsünde olması;şanlıurfa genelindeki fidan dikim aylarının kısa oluşu,yaz döneminin aşırı sıcak oluşu, ödeneklerin kısıtlı olması ayrı sorun olsa da ekip ruhuyla çalışan,bizim işimiz, görevimiz, sorumluğumuz düşüncesinde olan ıl Çevre Orman Müdürü sayın Kadri Alyamaç Beyleri,teknik elemanlarını ve personelini kutlarım.
şanlıurfa Belediyesini de bazı yanlış dikimleri olsa da;ağaçlandırma ile ilgili hazırladıkları CD okullarımızdaki öğrencilerin ağaç sevgisini, bilincini geliştirecektir.Bu yıl 100 bin ağaç dikimini gerçekleştirecek olan şanlıurfa Belediye Başkanı sayın A.Eşref Fakıbaba Beyleri, teknik elemanlarını da kutlarım.
Görsel ve yazılı basının ağaçlandırma çalışmalarında,eğitiminde, teşvikinde yeri çok önemli.Son yıllarda bir çok saygıdeğer köşe yazarının değişik zamanlarda ağaçlandırma çalışmalarının önemini irdelemeleri de ayrı bir güzelliktir.Köşelerinde ağaç sevgisini, ağaçlandırmanın önemini paylaşmaya çalışan köşe yazarlarını kutlarım.Türkiye genelinde en az orman örtüsüne sahip şanlıurfa’nın gelecekli yıllarda Yeşil şanlıurfa olarak anılması artık hayal değildir…
Ağaçlandırmada en önemli olanı dikim sonrası bakım ve il iklime adapte olacak fidan seçimi. Ağaç dikmekle iş bitmiyor. Yaz dönemi sulaması,çapa ve koruma. Halkımızda yavaşta olsa söz konusu bilinç oluşmaya başlamış.Bu trend sürdükçe Evliya Çelebinin anlatımları gerçeğe dönüşebilecek. Önemli olan yılmamak, bıkmamak, ağaç sevgisini;bilincini yaymak.
Ağaçlandırma çalışmalarına katılan, destek veren tüm bireylere, kurumlara, kuruluşlara ise ayrıca kutlarım.
Yeşil şanlıurfa artık hayal değil….