Cüneyt Gökçe
27 Şubat 2009
Vakıf hizmetleri; genellikle, insanlığın huzur ve saadeti göz önünde bulundurularak şekillendirilir. Bu hizmetler maddi alanlarda olabileceği gibi manevi alanlarda da tezahür edebilir. Ancak maddi alandaki hizmetler de sonuçta manevi mutluluğun gerçekleştirilmesine yöneliktir. Kuşkusuz, vakıf faaliyet ve hizmetleri çok çeşitli alanlara yayılmış olsa da en belirgin ortak özelliğin, insanlığa eğitim alanında hizmet sunmak olduğu söylenebilir.
Bu kurumlardan bir tanesi de ADAG vakfıdır. Açılımı: Akademik Dayanışma Araştırma ve Geliştirme Vakfı olan bu güzide kuruluş, son zamanlarda toplumun şiddetle ihtiyaç duyduğu alanlarda bilimsel paneller düzenlemekle ismini duyurmaya başlamıştır.
Halkı ve toplumu bilinçlendirme amacına yönelik olan ve alanında otorite bilim adamlarının konuşmacı olarak davet edildiği bu panellere örnek olarak:
*Sivil Anayasa Paneli
*Anayasal Vatandaşlık Paneli ve
*21. Yüzyıl Paneli zikredilebilir.
Kuruluş amacı:
“Fen, Sosyal ve Sağlık Bilimleri alanında akademik işbirliği, dayanışma ve bilgi akışını sağlamak, araştırma geliştirme faaliyetlerini belirlemek, proje yönlendirmelerini gerçekleştirmek…” şeklinde özetlenebilecek olan Vakfın Vizyonu ise şu ifadelerle belirlenmiştir:
“ADAG Vakfı; toplumun huzur ve mutluluğu için, *İnsani ve toplumsal değerleri,*Sürekli gelişme anlayışını,*Bilimin evrensel niteliklerini, *Akademik dayanışma ve hoşgörüyü, *Çağdaş eğitim kültürü ve değerlerini… temel alarak, topluma sunduğu hizmetler alanında, Türkiye’nin önder topluluğu olmayı ve gerçekleştirdiği hizmet anlayışıyla toplumun her düzeyinde, günümüzün ve geleceğin şekillendirilmesine temel oluşturacak bilgi ve hizmetleri toplumun faydasına sunan bir hizmet merkezi olmayı kendine hedef edinmiştir.”
Vakfın misyonu ile ilgili olarak da şu tespitler yapılmıştır:
“ADAG Vakfı; değişik alanında uzman, özgün birikimlere sahip üye portföyü, altyapı ve imkânları ile toplumumuzun temel değerlerini korumak ve geliştirmek amacıyla sürekli gelişme ilkesi ile bütünleştirmiş bir anlayışın temsilcisidir.”
Kuşkusuz kendisini bu amaç, vizyon ve misyonla tanımlayan Vakfın, faaliyetleri dikkat çekmeye devam etmektedir. Çünkü yukarıda birkaç örneğini sizlerle paylaştığımız çok önemli Panel konuları ile toplumu aydınlatma görevini yerine getirmeye çalışan Vakıf, şimdi de yine uzman bilim adamlarını davet etmek suretiyle önemli bir faaliyete daha imza atma çabası içerisindedir.
1 Mart 2009 Pazar günü saat 13.00’te Şanlıurfa DSİ Konferans Salonu’nda icra edileceği açıklanan “Terörünün Dinamikleri ve Çözüm Önerileri” konulu panelin aydınlatıcı olacağı muhakkaktır. Çünkü konuşmacıların her birisi kendi alanlarında söz sahibi olan uzman kişilerdir.
Ankara Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Siyaset Bilimci, Doç. Dr. Ahmet YILDIZ’ın:
“Terör nedir? Türkiye’de yaşanan Terör olgusunun bu genel çerçeve içerisindeki yeri nedir? Terörü önlemek için siyasal olarak yapılması gerekenler nelerdir? Demokrasi, İnsan hakları gibi kavramlar ile terör olgusu arasındaki ilişkiler hakkında neler söylenebilir?” gibi konuları işleyeceği;
Şanlıurfa Harran Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Tarihçi, Yrd. Doç. Dr. Adem ÖLMEZ’in:
“Terörün tarihsel bağlantıları hakkında neler söylenebilir? Bugün Türkiye’de yaşanan terör olaylarının ortaya çıkaran tarihi olaylar nelerdir? Terörün gelişimine katkıda bulunan tarihi olayların olumsuz etkilerini nasıl giderebiliriz? Geçmişte uygulanan ırkçı politikaların terörün gelişimindeki etkisi nedir?” gibi mevzulara değineceği;
Diyarbakır Dicle Üniversitesi Sosyolog, Doç. Dr. Mazhar BAĞLI’nın:
“Terörün sosyolojik ve psikolojik temelleri nelerdir? Teröre kaynaklık eden bu pratikleri yok edebilmek için önümüzdeki dönemde neler yapılmalıdır? Töre cinayetleri, aşiret asabiyeti gibi kavramların terörle ilişkisi hakkında neler söylenebilir?” gibi başlıklara vurgu yapacağı;
Yine Şanlıurfa Harran Üniversitesi Öğretim Üyelerinden Dil Bilimci, Yrd. Doç. Dr. Atilla YARGICI’nın:
“Terör ve eğitim ilişkisi hakkında neler söylenebilir? Bugün Türkiye’de görülen terör olaylarını sona erdirmek için eğitim alanında ne gibi yenilikler yapılması gerekir? Eğitimde dini motiflerin terör olayları üzerinde ne gibi etkileri olabilir?” ve benzeri konuları açıklayacağı dikkate alınırsa çok yararlı bir bilim, fikir ve düşünce ziyafetine tanık olacağımızı rahatlıkla söyleyebiliriz.
Davetlerinden dolayı kendilerine şükranlarımızı arz ettiğimiz Panel Organizatörlerini kutluyor; başarılar diliyoruz.
Efendim, Panelde buluşmak dileğiyle…