Halit Güllüoğlu
5 Mart 2009
Her nedense tarımsal alanda hakların istenmesi ve korunması anlamında pasif kalmışızdır. İl olarak tabiî ki. Bunu inkara gerek yok. Bir çok Odalarda özelikle batıda ve orta Anadolu’daki Sivil kuruluşlarının mücadelesini gıpta ile seyrederiz. Hakların elde edilmesi için yapılan gösterilerin tarımla uğraşanlarda sanki Allaha emanet demek gelir içimizden. Neden derseniz buna kaderimizdir savunmasını yeterli buluruz. Belki genelde kırsal kesimdeki hemşerilerimize hitap ettiği sanılır Halbuki durum hiçte böyle değildir. Hala büyük çiftçilerin Şanlıurfa merkezinde yaşadığı gerçeği ortadadır..
Atalarımızın “at binicisine göre kişner” sözünü hatırlayınca yönetimin önemiyle karşılaşırız.. Aktiflikle pasiflikte bu sözün içinde saklıdır.Doğrusu ben çoğu kere yadırgardım Ziraat Odasındaki bu tavrı.İşin esasını öğrenmek için hem mevzuatı inceledim hem de Oda Başkanı Halil Dolap hemşerimizle bizzat görüşme gereğini duydum. Amma çok isabetli oldu. Hem Oda hakkında fazlasıyla aydınlanmış oldum. Ayrıca Odaya kayıtlar ve yıllık aidatlarla ilgili bilgiler sundu bize.Çünkü iki yıldır Ziraat Odaları desteklemeler konusunda adeta devreden çıkmıştı. Etkinliği azaldığı gibi giderleri dahi karşılamada zorluk yaşamışlar. Bununla ilgili yasa “ANAYASA MAHKEMESİNCE” iptal edilince durum değişti.
Zaten giriş ve yıllık ilimiz bazındaki Oda aidatlarından geçenlerdeki yazımızda söz etmiştik. Başkan çok ikna edici açıklamalarıyla durumu iletti.. “2007-2008 yıllarına ait ödenmemiş üye alacaklarını iyi niyet olarak tahsil için faiziyle icraya vermemiştir. Ayrıca son üç yıl için arttırmada da bulunmamıştır. Halbuki Ziraat Odaları Birliğinin önerileri doğrultusunda davransaydık çiftçilerimiz çok mağdur olurlardı” dedi. Oda Başkanımızla sohbet derinleşince çok hayırlı girişimlerinin olduğuna sıra geldi. Gerçekten de Şanlıurfalı olarak büyük bir “Tarımcılar Sitesini” hayal ederdik ya. İşte öyle bir teşebbüs var. Esentepede Hazine arazisinden tahsisli olarak temeli atılıp inşaatına ciddi şekilde başlanmıştır.
Nasıl mı?
Plan projeyi önüme serdi. Maketi dahi hayranlık bırakan bu eserin Şanlıurfaya değil Bölgeye örnek olacağı inancıyla iftihar ettim. Meğer Şanlıurfamızda sessiz nice hizmetler verilmektedir. Bu tesisin bazı özeliklerinden bahsetmek isterim. Üç Trilyonluk şimdilik maliyetli. 450-500 kişilik konferans Salonu, 250 kişilik spor komplesi, misafirhanesine diyecek yok konforda. Kafe Restoran, çiftçi bilgilendirme sistemi odası, kütüphane, üç adet tahlil laboratuarı. Velhasıl diğer eklentilerini yazmaya gerek duymadım.Yani dört başı mamur eksiksiz dediğimiz Ziraatçiler Sarayımı diyelim Külliyersi mi açılışta göreceğiz.
Bravo Sayın Başkan Halil Dolap hemşehrimiz tebrik ederim sizi diyerek ileri bir tarihte sohbet etmek üzere ayrıldık.