GAP’ta kuraklığa dayanıklı ürün denemesi
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü tarafından yürütülen AB destekli PRIMA projesi kapsamında geçen yıldan buyana Şanlıurfa Koruklu ve Adıyaman deneme alanlarında ilave sulanan ve kurak koşullarda yürütülen makarnalık buğday çeşit geliştirme çalışması tarla denemeleri 15 Haziran 2021 itibarıyla hasat edildi.
İtalya’nın Tuscia Üniversitesi koordinatörlüğünde, Türkiye, Tunus ve Cezayir’de eş zamanlı olarak yürütülen çalışmalarda makarnalık buğdayda küresel ısınma sonucu ortaya çıkan şiddetli kuraklığa mukavim çeşit geliştirmek amaçlandı. Adı geçen dört ülkeye ait makarnalık buğday materyali ile İtalya tarafından geliştirilen makarnalık buğday ve yabani akrabalarının melezlenmesinden elde edilen ve genetik seçimle varlığı tespit edilen kuraklığa dayanıklı küçük akraba kromozom parçaları taşıyan makarnalık buğday hatları denenmektedir. Ayrıca yabani akrabalardan melezleme yoluyla kromozom seti aktarılmış melezler de bu çalışmada yer almaktadır.
Bu yıl melezleme çalışmalarına başlandığını belirten Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü öğretim üyesi Prof.Dr. İrfan Özberk, yerli çeşitlerimize bu değerli kromozom parçalarını ve genleri aktarmak üzere yaklaşık 100 adet melezleme yapıldığını söyledi. Prof.Dr. İrfan Özberk çalışmalara gelecek yıl da devam edileceğini, denenmekte olan mevcut çeşitler ve yeni oluşturulan melez materyalden önümüzdeki yıllarda genetik seçim metotlarıyla kuraklığa dayanıklı gen varlığı tespit edilmiş yeni çeşitlerin geliştirilmesi amaçlandığını sözlerine ekledi.