Ömer Elçi
24 Şubat 2010
Yıllar önceki birkaç yazımda Gaziantep’ten, Mardin’den, Akçakale’den, Diyarbakır’dan Şanlıurfa’ya gelirken yeşillikleri seyrederek Urfa’ya girilmesinin hepimizin çabasıyla zaman diliminde olması gerektiğini dile getirmiştim.
Ağaçsız köyler, şehirler oldum olası bana itici gelir ve ister istemez yaşayanlarını yargılar; gaklamaktan başka şey yapmayıp da peynir vb gizliden gizliye lüpletmeye çabalayan kargalara ise gülerim…
Türkiye doğallığından ve de kuşların göç yolunda olduğundan olsa gerek kargaların çok rağbet ettiği bir ülkedir. Kargaların bir kısmı kalıcı, bir kısmı ise göççüdür. Şanlıurfa’nın ağaçlandırılması paylaşımında şu an için ‘kargalar ne alaka’ siteminize bende şahsen katılırken, zaman diliminde etçil, otçul ve de …çul kargaları da bilmenin çoğunuz gibi yaşam için yararlı olabileceği kanısındayım…
Yıllar önceki dileğim Şanlıurfa Belediyesinin, İl Çevre Orman Müdürlüğünün, Karaköprü Belediyesinin ve bazı Sivil Toplum Kuruluşlarının çabasıyla nihayet gerçekleşiyor…
Günler yıl, yıllar gün olabilir yaşamın evrelerinde sizler yaşama gülümseme şansını sürdürebilirseniz…
Yaşamda olması gerekenleri kendinizle veya dar alanlarda laklakayla konuşma yerine, toplum bireyleriyle konuşarak; karınca kararınca gücünüz ölçüsünde söylediklerinizi gerçekleştirmeye çaba harcarsanız hiçbir şey hayal olmaz…
*
Şanlıurfa Belediyesini ağaçlandırmaya karşı gösterdiği hassasiyetten dolayı kutlarım. Şanlıurfa Belediye Başkanı Sayın Dr.Ahmet Eşref Fakıbaba’nın “Dikmek değil, bakmak ve korumak önemli” yaklaşımını yıllardır ki savunurum. Şanlıurfa Belediyesinin bu yılki hedefi 10 bin ağaç dikimini gerçekleştirmek ve Urfa’ya tüm girişleri ağaçlandırmak. Sulama, bakım ve korumasını tamamlanan alanları ise yıllar içinde uzatmak daha mantıklı…
Geçmişte KÖYDES projesi kapsamında bazı köy yollarına dostlar pazarda görsün yaklaşımıyla akasya dikimi gerçekleştirildi. Dikim çalışmalarını gözlemleyip “bu şekilde dikilenlerin hiçbiri yeşermez, dikim çukurlarının derin olması lazım; fidanların günlerce ayazda bekletilmemesi ve mutlaka can suyunun verilmesi gerek” önerilerim ukalalık olarak algılandı ne yazık ki bazı ukalalarca…
İklim özellikleri, toprak yapısı ve yöre insanlarının sahiplenme özellikleri dikkate alınmadan yapılan hiçbir çalışma başarıya ulaşamaz. Medya için, rant için yaparsınız hiçbir şekilde yeşermeyecek fidanların kuru bedenlerinde kargalar keyifle bir şeyler yer…
*
Şanlıurfa belediyesinin Karaköprü çıkışından Diyarbakır yolu boyunca (otoban köprüsüne kadar) yolun her iki yanını; Karaköprü Belediyesinin de çevik kuvvete kadar ki güzergâhı ağaçlandırması Şanlıurfa için çok güzel bir işbirliği ve oluşum. Fikri,zikri, siyaset arenasındaki farklılıkları rafa kaldırıp;hizmeti temel felsefe sayanlara toplum daha çok saygı duyar. Şanlıurfa Belediye Başkanı Sayın Fakıbaba, Karaköprü Belediye Başkanı Sayın Çiftçi’yi kutlarken, değişim ve gelişim için yıllar içinde belde ve ilçe belediyelerinin bakılabilecek miktarlarda ağaç dikimleri (işbirliğiyle) gerçekleştirmeleri söz konusu olduğunda ilçelerden merkeze kadar ki tüm yollarımız yemyeşil olabilir…
Neden olmasın ki?
Yeter ki iyi niyet olsun, yeter ki işbirliği olsun; yeter ki Urfa’da yaşayan bireyler oluşuma sahiplensin…
Bu oluşumla bağlantılı olarak şunu belirtmekte yarar var. Bireyler ve dernek olarak Bozova yol güzergâhında (söz konusu alanda onlarca köyün köy yollarında vb ortak kullanım alanlarında) binlerce çam fidanını yeşerttik. Şanlıurfa Bozova yolunun genişletme çalışması nedeniyle 8-10 yaşındaki yetişkin çamları ise Karaköprü Belediyesinin söküm aracıyla söküp korumaya alması en büyük mutluluğumdur…
Karaköprü Belediye başkanı Sayın Nihat Çiftçi’yi de yeşillendirmeye ve Bozova yol güzergâhındaki çamları söküp korumaya alma hassasiyetinden dolayı kutlarken; Şanlıurfa’nın her karış toprağının ağaçlandırılması için özel çaba sarf eden İl Çevre Orman Müdür yardımcısı Sayın Fadıl Topdağ’ı özellikle unutmamak gerek.
Sayın Fadıl Topdağ ağaçlandırma konusunda gecesini gündüzüne katan, ağaçlandırma ile ilgili iyi niyetle müracaat eden herkese her türlü özel çabayı gösteren gerçek bir Urfa sevdalısı beyefendi…
Yeşil Urfa artık hayal değil…
Yeter ki iyi niyet, yeter işbirliği; yeter ki bireyler ve kurumlar medyada yer almak için değil karınca kararınca gerçek hizmet için çaba harcasın…