‘Urfamızı daha iyi bir yere getirmek için artık yürümek yetmez, koşmalıyız.’
DÜNYA Gazetesi, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği öncülüğünde 81 ildeki oda ve borsa başkanlarıyla illerin ekonomisini masaya yatırdı.
“Başkanlar Konuşuyor” söyleşi dizisine Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İbrahim Halil Peltek’le birlikte katılan Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya, ‘Kentin kalkınması adına yürümek yetmez artık koşmalıyız” dedi.
Şanlıurfa Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya’nın bu konudaki görüşleri şöyle:
”Şanlıurfa, Türkiye’nin tahıl ambarlarından biri konumunda. Bununla birlikte geçen yıl kuraklık üretimi vurdu. Bu yıl yağışlar olsa da önemli olan yağışın zamanı. Mart ayında yağış alamadık. Yağışsız dönemde kurak bölgelerdeki bazı ekinlerimiz telef oldu. Ancak sulanabilir araziler fazla olduğundan bu kayıp telafi edilebildi.
Şanlıurfa yüksek potansiyele sahip. Bu potansiyeli değerlendirmek adına kalan projelerimizi tamamlamayı hedefliyoruz. TÜİK rakamlarına göre Şanlıurfa’da sulanabilir araziler yüzde 40 civarından yüzde 50’ye ilerliyor.
Rusya-Ukrayna savaşından sonra önemli buğday tedarikçilerinden Ukrayna’daki üretim kaybı bütün dünyayı etkiledi. Savaş ve pandemi öncesinde Şanlıurfa için en önemli şeyin eğitim olduğunu ve projelerden okullara öncelik verilmesi gerektiğini vurguluyordum.
Eğitim hâlâ önemli; ama GAP’ın önemi daha da arttı.
Şanlıurfa’nın tarımı son yıllarda, sanayi yatırımlarıyla da destekleniyor. İlimizdeki tüm OSB’ler yatırım talebi alıyor. Şanlıurfa, önemli bir mirasın üzerinde bulunuyor. Potansiyelimizden dolayı yürümek yerine koşmamızın gerektiği bir konumdayız. Pandemi döneminde hububatta pazarımızı daha da geliştirmek için 90 bin ton kapasiteli lisanslı depoyu kurduk. Ardından 20 bin tonluk lisanslı pamuk deposunu kurduk.
Daha önce sadece Ege Bölgesi’nde 15 bin tonluk pamuk lisanslı deposu vardı. Pamuk lisanslı depomuz da tekstil sektörüne önemli bir hizmet veriyor. Hatta kapasitesini artırmak istiyoruz.
Öte yandan fıstık üretiminde de Türkiye’de birinci sıradayız. Pazarı Şanlıurfa’ya getirmek için bir lisanslı depo daha projelendirdik ve 48 bin dönüm yer aldık.
Karacadağ Kalkınma Ajansı’nın ile desteğiyle bu projemizi de bir an önce gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
Hem il hem de ülke olarak tarım ürünlerine ihtiyacımız var. Bu nedenle vakit kaybedilmemeli. Önümüzdeki sene fıstık lisanslı deposunu da hayata geçirmeyi planlıyoruz.
Ayrıca ilimizdeki önemli yatırımlardan biri olan Ceylanpınar Tarım İşletmeleri Çiftliği de geçmişten beri kullanılıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığımız bu çiftlikte kuyular açmıştı. Açılan kuyular ile sulama konusunda güzel verim alınıyor. Ama temennimiz GAP projesinin bu bölgenin tamamını kapsaması sulama projesinin bitirilmesi. Oradan tüm ülkeye yetecek kadar ürün çıkabilir.
Sonuç olarak bizim tarımsal üretimde kapasiteyi ve verimliliği artırmamız şart.
Gerçekten istersek ve doğru planlama yaparsak kendimize yetebiliriz. Ama elbette sulama projelerinin bir an önce tamamlanması lazım.”