URFALILARIN YAŞAMA HAKKI YOK MU?
CHP Şanlıurfa Milletvekili Av. Mahmut Tanal, ilimizde boğulma olaylarını önlemek adına yeterli önlem alınmadığını dile getirdi. Şanlıurfa’da, özellikle yaz aylarında boğulma vakalarının önüne geçilemediğini, sadece Haliliye ilçesi sınırları içerisinde son bir haftada 3 kişinin sulama kanallarında hayatını kaybettiğini anlatan Tanal, sosyal medya hesabında şu yorumu paylaştı:
”Şanlıurfa’daki sulama kanalları, ölüm kanalları olarak çalışıyor. Denizle iç içe olan şehirlerde bile Şanlıurfa kadar boğulma vakası meydana gelmiyor.
Şanlıurfa’da boğulmalara karşı önlem, tedbir var mı derseniz, yok. Kentte kamu kurumları bünyesindeki su altı arama ve kurtarma ekipleri son derece yetersiz.
Suya düşme, suda kaybolma, boğulma vakalarıyla ilgili olarak, su altı arama ve kurtarma çalışmalarında görev alacak özel ekipler, Malatya, Diyarbakır, Van ve Mersin gibi kentlerden getiriliyor.
Şanlıurfalıların yaşama hakkı yok mu?
Neden boğulmalara karşı yeterince önlem alınmıyor.
Eğer CHP olarak biz iktidarda olsaydık, sulama kanallarıyla ilgili şunları yapardık:
Sulama kanallarının etrafına, araç trafiğinin açık olduğu yerlerde, insan boyutunun 2 katı yüksekliğinde beton bariyer inşa ederdik. Beton bariyerin üzerine de dikenli tel monte ederdik.
Sulama kanallarının tamamının etrafını, insan girişini engellemek amacıyla dikenli tellerle çevirirdik.
Sulama kanalları etrafına belli aralıklarla kamera yerleştirirdik.
Sulama kanallarını devriye uygulamasıyla gözetim altında tutardık.
Şanlıurfa’da yeterli sayıda su altı arama ve kurtarma personeli bulundururduk.
Şanlıurfa’da ayrıca havuzların sayısının arttırılması gerekiyor.
Belediyeler, Gençlik ve Spor Bakanlığı, kentteki havuzların sayısını arttırabilir.
Şanlıurfa’da havuz yapımına elverişli dünya kadar alan var.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, kadınlara ve çocuklara yönelik ücretsiz hizmet sunacak havuzlar inşa etmelidir.
Şanlıurfa halkının sulama kanalı ve diğer tehlikeli sulardan uzak durması için portatif havuz seferberliği başlatılmalıdır.
Her semtte her kırsal mahallede portatif havuzlarla hizmet sunulmalıdır.
Diğer yandan özellikle çocukların sulama kanallarına girmemeleri konusunda gerekli bilinçlendirme çalışmaları yürütülmelidir.
Ama nerede? Şanlıurfa’da iş bilmezlikle mücadelemiz sürecek!”
TANAL BOĞULMALARI MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Tanal, ilimizde soru önergesi yoluyla Meclis gündemine taşıdı.
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın ayrı ayrı yanıtlaması talebiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi sunan Tanal, yaz aylarında boğulma vakalarının en fazla yaşandığı kentlerin başında Urfa’nın geldiğini ancak kentte su altı arama ve kurtarma ekiplerinin son derece yetersiz kaldığını vurguladı.
Tanal, önergede, 2016 yılından bu yana ilimizde kaç boğulma vakası yaşandığı, kaç vatandaşın boğularak hayatını kaybettiği, kaç kişinin müdahaleler sonucu kurtarıldığı konusunda bilgi talep etti.
EMNİYETİN SU ALTI KURTARMA BİRİMİNDE KAÇ PERSONEL VAR
CHP’li Vekil, Şanlıurfa’da boğulma vakalarına karşı kurumlar bünyesinde oluşturulan su altı arama ve kurtarma ekiplerine ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’ya şu soruları yöneltti:
“Şanlıurfa’daki geniş su havzaları ve yüksek boğulma vakaları dikkate alınarak, kentte su altı arama ve kurtarma ekipleri oluşturulmuş mudur?
Oluşturulan su altı arama ve kurtarma ekiplerinde personel sayısı kaçtır? Şanlıurfa’da hangi kurumda kaç su altı arama ve kurtarma personeli görev almaktadır?
Şanlıurfa’da İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde su altı arama ve kurtarma timi mevcut mudur? Şayet mevcut ise söz konusu su altı arama ve kurtarma biriminde kaç personel görev almaktadır?
URFA’DA ANLIK KURTARMA İÇİN YETERLİ SAYIDA UZMAN PERSONEL VAR MI?
– Şanlıurfa İl Jandarma Komutanlığı bünyesinde, Jandarma Sualtı Arama Kurtarma Timi (SAK) var mıdır? Şayet yok ise Şanlıurfa’da Jandarma SAK Timi oluşturulacak mıdır?
– Şanlıurfa’daki suya düşme, suda kaybolma, boğulma vakalarıyla ilgili olarak, su altı arama ve kurtarma çalışmalarında görev alacak özel ekiplerin; Malatya, Diyarbakır, Van ve Mersin gibi çevre illerden geldiği bilinmektedir. Diğer illerden Şanlıurfa’ya sevk edilen su altı arama ve kurtarma ekipleri hangi ulaşım vasıtalarıyla ne kadar sürede olaya müdahil olmaktadırlar? Çevre illerdeki ilgili ekiplerin Şanlıurfa’ya gönderilmesi hususunda bir eylem planı var mıdır? Çevre illerdeki ekiplerin Şanlıurfa’ya sevkine hangi koşullar dikkate alınarak karar verilmektedir?
– Şanlıurfa’da anlık müdahalede bulunacak şekilde yeterli sayıda su altı arama ve kurtarma uzmanı personel görevlendirmek yerine, kentteki boğulma vakalarına çevre illerdeki kurumlardan talep edilen personelle müdahale etmek, yaşam hakkının tehlikeye atılması anlamına gelmiyor mu?