Urfalı Mühendis adayının TEKNOFEST gururu
Faruk DEVECİ
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi 3. sınıf Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi Muhammed Tosunoğlu, GRIFFIN Dikey İnişli Roket Takımı ile TEKNOFEST Dikey İnişli Roket Yarışması’nda önemli bir başarıya imza attı. TÜBİTAK SAGE ev sahipliğinde gerçekleştirilen bu prestijli yarışmada, 147 takım arasından finale kalan 16 ekipten biri oldu ve yarışmayı 3. olarak tamamladı.
GRIFFIN ekibi, tamamen kendi imkanlarıyla geliştirdikleri roketin hem havalanmasını hem de yumuşak ve dikey iniş yapmasını sağladı. Özellikle iniş mekanizmasındaki zorlukları aşarak, her başarısız denemeden ders çıkararak projeyi başarıyla sonuçlandırdı.
Tosunoğlu aynı zamanda Şanlıurfa Vakfı’nın bursiyer öğrencisi.
Şanlıurfa Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Emekli Korgeneral Mustafa Kemal Alataş, bugün yapılan haftalık ‘Çarşamba Sohbetleri’ toplantısına katılan Tosunoğlu’nu bu başarısından dolayı kutladı. Alataş “Kendisiyle gurur duyuyoruz. Tam bağımsız Türkiye idealine giden yolda gençlerimize olan desteğimizi sürdüreceğiz.” dedi.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Uzay ve Havacılık Mühendisliği 3.sınıf öğrencisi olan Muhammed Tosunoğlu ise başarı hikayesini Alataş ve Vakıf yöneticilerine anlatırken şu ifadeleri kullandı:
“GRIFFIN Dikey İnişli Roket Takımı olarak, Teknofest Dikey İnişli Roket Yarışması’nı tamamlamanın gururunu yaşıyoruz. Sıfırdan, kendi imkanlarımızla geliştirdiğimiz bu zorlu süreç, başlangıçta yalnızca bir hayal gibi görünüyordu. Ancak, azim ve kararlılıkla hem havalanabilen hem de güvenli iniş yapabilen bir roket tasarladık.
TÜBİTAK SAGE ev sahipliğinde TEKNOFEST tarafından düzenlenen Dikey İnişli Roket Yarışması’nda başvuru yapan 147 takım arasından finalist olan 16 takımdan biri olduk. Ayrıca finale kalan bu takımlar arasından 3.olduk.
Projenin her aşamasında karşılaştığımız zorluklar, bizi pes ettirmek yerine motive etti. Roketimizin temel amacı, 2 m/s hızla yere yumuşak ve dikey bir iniş gerçekleştirebilmekti. İniş mekanizmasının karmaşıklığı ve hassasiyeti birçok teknik zorluk yarattı.
Deneme atışlarında iniş performansındaki eksiklikleri gözlemledik ve ciddi sorunlar yaşadık. Ancak, her başarısız test bize değerli bilgiler sundu. Bu süreçte ekip olarak roketin iniş performansını iyileştirmeyi başardık. Her engel, mühendislik ve problem çözme becerilerimizi geliştirmemizi sağladı. Ekip içindeki dayanışma ve işbirliği de başarımızın temel kaynağı oldu.
Teknofest’teki başarımız, sadece teknik bir zafer değil, aynı zamanda azim ve kararlılığın bir göstergesidir. Bu süreç, mühendislik yeteneklerimizi geliştirdi ve gelecekteki projelerimize sağlam bir temel oluşturdu. GRIFFIN takımı olarak üniversitemizde ROKET İTKİ TEST ALTYAPISI kurma hedefimize kararlılıkla ilerlemekteyiz.
Allah’ın izniyle tam bağımsız Türkiye idealine ulaşmak için tüm gücümüzle çalışıyor, bilimin ışığında, teknoloji ve yenilikle geleceği inşa ediyoruz. Her adımımızı, milletimizin özgürlüğü ve kalkınması adına atmaya gayret ediyoruz. Emeklerimiz, ortak bir hedefe, güçlü bir Türkiye için.”