‘Urfa’da normalleşmeyi hızlandıracağız’
Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, ilimizde hızlı bir şekilde normalleşme sürecine geçileceğini bildirdi.
Deprem süreci ve sonrasına ilişkin “basın toplantısı” gerçekleştiren Vali Ayhan, yapılan bütün çalışmalara dair somut verileri kamuoyu ile paylaştı.
Hızlı şekilde konutların hasar tespitlerini tamamlayarak vatandaşların güvenle evlerine ve normal yaşama dönüşlerini hızlandıracaklarını anlatan Vali Ayhan, şu bilgileri verdi:
“Şanlıurfa olarak ilk şoku atlattığımız andan itibaren tüm devlet ayaktaydı. Merkezdeki emniyetimiz hem kırsaldaki Jandarma ekiplerimiz saha çalışmaları yaptı. İlk yarım saatte 20’ye yakın binanın yıkıldığını öğrenmiş olduk. 8 bin 681 personel koordine oldu. 7 bin 777 ekibimiz ve 657 güvenlik ekibimizle hemen sahaya yönelmiş olduk. Bin 318 kişi de arama kurtarma ekipleriyle enkazda görev aldı.
Afetlerde ilk 72 saate altın saat denir. Bu süre zarfında binadan sağ çıkarma daha fazla oluyor. Sosyal medya hesaplarımızdan da yapılan çalışmalarla ilgili de sıcağı sıcağına bilgilendirmeler yapıldı. Personelimiz ve ekibimizin özverili çalışmalarını takip ettik. Depremin ardından iki saat sonra da enkazın başına gittik. Vatandaşımız şunu hissetti. Kamu, devlet süreci yönetiyor.
İlimizde depremden vefat eden kişi sayısı 179. İlimiz dışında da vefat eden hemşerilerimiz ise 160’tır. Vefat edenler 340 olarak duyurulabilir.
Bunlar Adıyaman’da, Hatay’da vefat eden kardeşlerimizdir. Otopsi işlemleri burada yapıldığı için kayıtlar buradan geçiyor. Biz bu ayrımı yaptık.
Bu sayı çok önemli bir rakamdır. Depremden etkilenip, hastaneden taburcu olanların sayısı 8 bin 919, şu an hastanede yatan yaralılarımız 313’tür. Bilindiği gibi depremin ilk gününden beri vatandaşlarımız sokakta. Bizde sosyal devlet anlayışı gereği vatandaşlarımıza her türlü desteği sağlamaya devam ediyoruz. Diğer illerden çok yardım talep etmedik çünkü diğer illerin durumu daha vahimdir.
Şehrimizdeki toplam toplanma alanı 493’tür. Çadır kurulan alan sayısı 91, kurulan çadır sayısı da şu an 3 bin 186’dır. Her çadırda 7-8 kişi kalabiliyor. 25 bine yakın vatandaşımız çadırlarda barındırıldı. Dağıtılan battaniye sayısı 75 bin 825. Diğer alternatif konaklama yerleri de 831’dir.
Bundan sonra yıkılması gereken binaların yıkılması, hasar tespitleri, diğer ihtiyaçlar gibi çalışmalarla devam edecek.
373 bin 493 bina stokumuz var. Bunların deprem anında hasar gören, kullanılamaz hale gelen bina sayısı 253, yıkılan bina sayısı da 19’dur. Bin 122 bina acil yıkılacak, ağır hasarlıdır. Hasar tespiti yaptığımız bina sayısı 18 bin 333, bağımsız bölüm sayısı da 124 bin 569’dur. Şu an 200 ekip herhalde 3-4 güne bu işi neticelendirir. Hasarsız ve az hasarlı binalara vatandaşlarımız girebilir.
Bahçelievler Urfa’nın en eski yerlerinden biridir. Bu bölgede ağır bina sayısı fazladır. Binalarda kolon kesilme durumlarıyla ilgili de çalışmalar devam ediyor. Her akşam saat 21.00’da her birimin yaptığı çalışma ve ertesi gün yapacakları çalışmaları paylaşıyor, değerlendiriyoruz. Depremle ilgili soruşturmalarda 11 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. 3 kişi daha önceden vefat ettiği için şu an 8 kişi gözaltı kararı verilmiş, bu sayı daha da artabilir”