Urfa tarımına gübre darbesi

Çiftçiler son bir yıldır artan gübre fiyatlarının altında ezildiklerini söylerken, uzmanlara göre Türkiye’de bu yıl tarımsal üretimdeki yetersiz gübreleme, temel gıda ürünlerindeki enflasyonun daha da artmasına yol açacak.
Uzmanlara göre Türkiye, tükettiği gübrenin yarısını kendisini üretiyor, yarısını ise ithal ediyor. Fakat Türkiye’de üretilen gübrenin hammaddesi, yüzde 80-90 oranında ithalatla karşılanıyor.
Tarım ve Orman Bakanlığı ise son bir yıldır Türkiye’nin yıllık gübre üretimi ve tüketimi, gübre fiyatları ve ithalat oranları gibi verileri resmi internet sitesinde paylaşmayı durdurdu.
TÜİK verilerine göre son 1 yılda gübre fiyat ortalaması yüzde 152 oranında artış yaşandı, ancak çiftçiler ve sektör temsilcileri bu artış miktarının gerçekte yüzde 315 civarında seyrettiğini kaydediyor.
2021’de kuraklık vardı ama şu anda mükemmel bir yağış var. Barajlarımız, göletlerimizin tamamı doldu fakat bir eksiğimiz var. Çiftçimiz gübreyi araziye ekmediği zaman ileride düşecek verimin, kalitenin ülkemize çok büyük zararı olacak. Tarım uzmanları, ”Her şeyin bırakılıp şu anda çiftçimizin bahar ayında ekeceği gübre ve mazota destek verilmesi lazım. Bu indiriminin sürekli aynı miktarda devam etmesi lazım” görüşünü dile getiriyorlar.
YAĞIŞLARA SEVİNEMİYORUZ
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, ”Çiftçimizin gübre kullanamaması halinde verimin yüzde 60, yüzde 70 civarında düşeceğini tahmin ediyoruz. Şu andaki yaşanan yağışların bol olmasını; barajlarımızın, göletlerimizin dolmasını avantaja dönüştürmemiz lazım.” diyor.
İstatistiklere göre, Urfamız Türkiye’de en fazla gübre kullanan illerin başında geliyor. Gübre kullanımının azalması verim kaybına, dolayısıyla Urfa ekonomisine de olumsuz biçimde yansıyacak.