Urfa tarımı çöküyor
Elektrik ve mazota arka arkaya gelen zamlar çiftçinin üretim maliyetini daha da arttıracak.
Mazot, gübre ve zirai ilaç gibi tarım girdiler zaten yüksek. Tarım abonelerine son gelen yüzde 30’luk elektrik zammın gıda enflasyonunu daha da arttıracağı, çiftçiyi hem üretimden hem de modern sulama sistemleri yatırımlarından uzaklaştıracağı belirtiliyor. ü
ÇİFTÇİ İKİNCİ ÜRÜNDEN VAZGEÇTİ
Yöre çiftçisinin başta mısır olmak üzere ikinci ürün ekiminden vazgeçeceği ifade ediliyor. Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu (İKK) ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, bu zamlarla çiftçinin üretim yapmasının mümkün olmadığını söyledi. Bölgede tarımsal sulamanın elektrik enerjisi ile yapıldığına dikkat çeken İpar, ödediği fatura katlanarak artan Urfalı üreticilerin bu zammı kaldıramayacağını, sulu tarımın sürdürülebilirliği için baraj sulama projelerinin hızlı bir şekilde aktif hale getirilmesi gerektiğini dile getirdi.
“Çiftçi, ne zamana kadar sondaj kuyusuna mahkum kalacak?” diye soran İpar, üretimin devamlılığı için girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğine işaret etti. Bu anlamda çiftçilere pozitif ayrımcılık uygulanmasını isteyen İpar, yüzde 30’luk elektrik zammının geri alınması çağrısını yeniledi.
BU MASRAFLARLA NASIL EKELİM
İpar, şu değerlendirmeyi yaptı:
”Son gelen 30 zamla birlikte çiftçiler artık elektrikle sulama yapamayacak duruma geldi. Bizim hiçbir ürünümüze yüzde 30 zam gelmedi. Buğdaya yüzde 12, arpaya yüzde 3, yine pamukta ise son 2-3 yıldır fiyatı yerinde sayıyor. Bu masraflarla çiftçi ekemez, sulama yapamaz.
Çiftçinin maliyeti gerçekten yüksek. Çiftçi yıpranıyor. Bu artışlar devlet politikasıdır bir şey diyemeyiz ancak çiftçinin zamlar karşısında ezilmemesi gerekir. Tarım sektöründe girdi maliyeti yüzde 60-70’leri buldu. Destekler artırılmalı. Üreticinin kaybı, doğru desteklerle telafi edilmeli.
Çiftçiyi üretimden uzaklaştırmamak gerekir. Elektrik maliyetinin dışında tarlaya sokulan motorların mazotu var. Yem ve gübrede sübvansiyon sağlanması ve mazottan alınan ÖTV ve KDV’nin kaldırılması gerekmektedir. Çiftçilerden yüksele sese kulak verilmesini istiyoruz.”