Urfa, su ürünleri üretiminde rekor kırdı
Türkiye’nin sulanabilir en büyük tarım arazisine sahip Şanlıurfa’da tarım alanındaki rekorlara bir yenisi su ürünlerinden geldi.
Balıkçılık ve Su Ürünlerinde 2021 yılında avcılık üretim miktarı olarak, 173 ton yetiştiricilik miktarı olarak, 7 bin tona yakın üretim gerçekleştirildi.
Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünden Şanlıurfa Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne devredilen Atatürk Barajı gölü kenarında balıklandırma amacıyla yavru sazan balık üretim tesisinde ilk yılda 17.5 milyon yavru sazan balığı, Şabut balığının üretimini artırmak amacıyla da 1,5 milyon adet yavru Şabut balığı üretildi. Şanlıurfa’da bir yılda toplam 19 milyon balık üretildi.
Türkiye’de üretilen 50 milyon yavru sazan balığının 17.5 milyonunu tek başına üreten kentte üretilen sazanlar, 16 ilin göl ve göletlerinin balıklandırılması için gönderilirken, Suriye’nin Talebyad ilçesinde bulunan göletede 1 milyon adet yavru sazan bırakıldı.
Üretim yapan tesislerde yavru sazan balıkların şuan piyasada tanesi 2 TL’ den satılıyor.
Şanlıurfa İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Murat Çakmaklı, 20 milyon sazan yetiştirme kapasitesine sahip tesiste Bakanlığın hedef olarak koyduğu 10 milyon adet yavru sazan balığı üretim hedefinin üzerine çıkarak 17,5 milyon adet yavru sazan balığı üretildiğini söyledi.
Çakmaklı, şu bilgileri verdi: ”Sazan balığının yanı sıra Ayrıca Atatürk barajı endemik türü olan Şabut balığının üretimini artırmak amacıyla 1,5 milyon adet yavru Şabut balığı da üretildi. Halen elimizde kışlatma amacıyla 1 milyon yavru sazan balığı mevcuttur. Atatürk Barajı’nın yapımı tamamlandıktan sonra baraj gölü ile GAP alanında bulunan DSİ’ ye ait baraj gölü ve göletleri balıklandırma, dolayısıyla da yöre halkına alternatif ekonomik katkı sağlamak amacıyla 1996 yılında 134 ha alan üzerine 1 adet idari bina 1 adet kuluçkahane 22 adet toprak havuz ve 10 adet beton havuzu kapsayan 20 milyon kapasiteli yavru balık üretim istasyonu olarak kurulmuştur. Dönem dönem yüklenici firmadan işçilik hizmeti alınan, bu şekilde istihdamda sağlayan Toplam 134 ha alana sahip olan tesiste 600 mm çapında iki adet çelik borular ile Atatürk baraj kotunun 40 metre altından 4 km uzaklıkta ki tesise getirilmektedir. Tesiste 2 Su Ürünleri Mühendisi, 1 Veteriner Hekim, 1 Ziraat Mühendisi, 1 Vet. Sağ. Teknikeri ve 1 Elektrik Teknikeri görev yapmaktadır. Tesisimizde üretimi artırmaya yönelik çalışmalarımız sürüyor”
Mutlu Güneş/Dünya
Merak ediyorum. Son yıllarda Türkiye’nin tatlı su balık üretiminde büyük gelişmeler kaydeden Şanlıurfa’da balık yeme kültürü de aynı oranda artmış mıdır? Bence Şanlıurfa’nın zengin gastronomisine ve mutfak kültürüne artık Balık ve türevleri de girmelidir artık. Şanlıurfa bu alanda gastronomisini ve mutfak kültürünü geliştirebilecek yeteneğe sahiptir. Yeter ki bu işe el atsınlar.