Urfa sıra gecesinin tescil yolculuğu devam ediyor
Turizm Geliştirme A.Ş Yönetim Kurulu bugün Valilikte gerçekleştiriliyor.
”UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Müzik başvurusu kapsamında şirket hissedarlarının protokol imzalaması”, ”UNESCO Küresel Jeopark Ağı başvurusu kapsamında şirket hissedarlarının protokol imzalaması” gündem konularını oluşturuyor.
‘Sıra gecesi’nin tescillenmesi için Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan ön başvuru UNESCO Korunması Gereken Dünya Kültür Mirası alt kurulunca 2017 yılında kabul edilmişti.
Müzik şehir Şanlıurfa bu alanda çok önemli kişileri yetiştiren çok derin alt yapıya sahip bir il. Turizm Geliştirme A.Ş bu potansiyelimizi UNESCO nezdinde kültürel miras olarak tescil ettirmeyi hedefliyor.
Şanlıurfa ile özdeşleşen sıra geceleri, hemen hemen her köşe başında bulunan tarihi konukevlerinde düzenlenen eğlence programları yerli ve yabancı turistlerden yoğun ilgi görüyor. Harrankapı’da bir zamanlar ”müziğin kalbinin attığı yer” olarak kabul edilen ”Yasin’in Kahvesi” yaklaşık 9 yıldır İbrahim Tatlıses Müzik Müzesi olarak hizmet veriyor. Müzede sıra geceleri, bu kültürü yaşatan müzisyenlerin mumya heykelleri ile yansıtılıyor.
Atatürk Mahallesinde bulunan Kurtuluş Müzesi içerisindeki “Müslüm Gürses Müzesi”nde ise geçmişten kalan çok sayıda radyo, plak ve enstrümanlar, ziyaretçilerin beğenisine sunuluyor.
UNESCO YARATICI ŞEHİRLER AĞI
UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı Programı (Creative Cities Network) , UNESCO tarafından 2004 yılında yaratılmış olup, çeşitli bölgelerden, farklı gelir seviyeleri, kapasite ve nüfusa sahip şehirleri yaratıcı endüstriler alanında çalışmak üzere bir araya getiren bir girişim.
Şehirler tarihi ve kültürel geçmişleri ve çeşitli kültür aktörlerini bir arada bulunduran dinamik yapılarıyla yaratıcılığın yeni boyutlarını üretmeye ve keşfetmeye muktedirdirler. Program, yerel aktörler tarafından yürütülen kültürel endüstrilerin yaratıcı, ekonomik, sosyal potansiyelini geliştirmeyi amaçlamakta ve bu sebeple UNESCO’nun kültürel çeşitlilik ideallerini destekliyor.
Yaratıcı Şehirler Ağı, şehirler tarafından kendi yetenek ve enerjilerini yönlendirecekleri yaratıcı endüstri sektörü tercihlerine göre seçilebilecek yedi tema etrafında şekillendirilmiştir. Bu temalar edebiyat, film, müzik, zanaat ve halk sanatları, tasarım, gastronomi ve medya sanatları olarak belirlenmiştir. Hâlihazırda, Yaratıcı Şehirler Ağı’nın 246 üyesi bulunuyor.
*UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağına başvurular, iki yılda bir (sonu tek rakamla biten yıllar:2015-2017-2019…) Mart-Haziran aylarında yapılıyor. Başvuru dönemlerinde doğrudan UNESCO’ya yapılan başvurular UNESCO Türkiye Millî Komisyonu (UTMK) ile istişare halinde yürütülerek, en son aşamada UTMK’nın destek mektubuyla iletiliyor.
Ülkemizdeki Yaratıcı Şehirler:
Kütahya – Zanaat ve Halk Sanatları (2017)
Afyonkarahisar – Gastronomi (2019)