Urfa-Mardin Demiryolu projesinde yeni süreç
Yaklaşan seçim süreciyle birlikte sürüncemedeki bir çok kamu projesi için kollar sıvanmış durumda..
120 kilometre uzunluğundaki Gaziantep– Şanlıurfa Hızlı Tren hattının ihalesini 2023‘te genel seçim öncesi gerçekleştirmeyi planlayan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Şanlıurfa-Mardin Demiryolu projesi için de yeni bir süreç başlattı.
Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü Karaköprü, Haliliye, Siverek ve Viranşehir İlçeleri ile Derik ve Kızıltepe İlçeleri sınırlarında “Şanlıurfa-Mardin Demiryolu Projesi” planlıyor..
Söz konusu proje için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılacak.
Söz konusu toplantının 20 Ekim 2022 günü Saat 14.00’te 18 Mart Caddesindeki 11 Nisan Kurtuluş Camisi altındaki Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirileceği belirtildi.
Aynı konuyla ilgili olarak 21 Ekim’de Mardin’in Kızıltepe ilçesinde de ÇED toplantısı düzenleneceği açıklandı.
BAKANLIK NE DEMİŞTİ?
Geçen Ağustos ayında Yüksek Hızlı Tren (YHT) projeleriyle ilgili son tanıtımlarda Gaziantep- Urfa bağlantısına yer verilmemesi sosyal medyada Urfalıların tepkilere yol açınca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından ”Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep hızlı tren hattı tamamlandığında, hat güzergahı devam edecek ve Şanlıurfa’ya kadar uzayacaktır. Askıya alınması söz konusu değildir.” açıklaması gelmiş, şu ifadelere yer verilmişti:
”Gaziantep-Şanlıurfa arasında yıllık yaklaşık 1 milyon yolculuk yapılması beklenmektedir. Saatte 200 kilometre hızla işleyecek olan hızlı tren hattının uzunluğu ise 120 kilometredir. Hızlı tren hatlarımız tamamlandığında Şanlıurfa-Mersin, Konya- Ankara-İstanbul arasında demiryolu ile kesintisiz seyahat mümkün olacaktır. Proje, Gaziantep ile Mardin arası hızlı tren ağının da bir parçasıdır.”
ÇED NEDİR?
ÇED’ in yönetmelikte geçen tanımı “Gerçekleştirilmesi planlanan projelerin çevreye olabilecek olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesinde, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye zarar vermeyecek ölçüde en aza indirilmesi için alınacak önlemlerin, seçilen yer ile teknoloji alternatiflerinin belirlenerek değerlendirilmesinde ve projelerin uygulanmasının izlenmesi ve kontrolünde sürdürülecek çalışmalar” olarak yer alıyor.