Trambüs firması suskunluğunu bozdu
2017 yılından buyana beklenen trambüslerin 2023‘te hizmete girmesinin planlandığı açıklandı.
Büyükşehir Belediyesi‘nin Nihat Çiftçi döneminde hayata geçirmeyi planladığı proje uzun süre sürüncemede kalmış, Başkan Zeynel Abidin Beyazgül, araç uzunluğunu 24 metreden 18 metreye indirerek projeyi tamamlayacaklarını duyurmuştu.
Bozankaya firması, Ankara Sincan 1. Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarında düzenlenen törende, “Türkiye‘nin ilk yerli yüksek teknoloji bataryalı Trambüsünü tanıttı. Ulusal medyaya yansıyan habere göre, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi için özel üretilen 12 araçlık filonun ilk aracı teslim edildi. Trambüslerin 2023 yılında hizmete sunulması planlanıyor.
Bozankaya A.Ş, Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay’ın verdiği bilgiye göre; tanıtımı yeni yapılan troleybüs 7/24 çalışabilmesi, sıfır karbon emisyonu, enerji tasarrufu ve bataryalı bir sisteme sahip olması gibi özellikleriyle rakiplere göre öne çıkıyor.
Toplam 160 kişinin seyahat edebileceği troleybüslerin günlük yolcu taşıma kapasitesi 95 bin olacak. Oturan yolcu kapasitesi ise yüzde 32 olacak. Katener hattına bağlı kalmadan bataryası ile azami 50 km menzile ulaşabilen araçlar hareket halindeyken şarj edilebilen bataryaları sayesinde sınırsız menzile ulaşabilecek. Bu sayede hem zamandan hem yakıttan hem de bakım masrafından tasarruf edilecek. Troleybüsler dizel araçlara göre bir günde yüzde 40’e varan yakıt tasarrufu sağlarken bu oran, bakımda yüzde 80’lere çıkıyor. Troleybüsler, katener hattı (elektrik besleme hattı) olmadan yolcu taşıyabiliyor. Tasarrufların ekonomik karşılığı sadece yakıtta Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi yılda 3,5 milyon liraya karşılık geliyor.
Titreşimsiz ve gürültüsüz elektrikli motorları, şehirdeki tarihi dokuya zarar vermeyecek şekilde yapıldı. Şanlıurfa’nın iklim şartlarına özel 60 derece sıcaklığa kadar soğutacak tropikal kliması olan araçta yolculara wifi hizmeti de sunulacak.