Mehmet Göncü
27 Aralık 2012
Kıymetli okuyucularım, geçen Cumartesi günü Emniyet Müdürlüğümüz Trafik Şube ilgililerince Şanlıurfa’da icrai faaliyet gösteren medya köşe yazarlarına ilimizdeki trafik sorun ve çözümleri ile ilgili slayt gösteriminde bir sunum yapıldı.
Tarihinde ilk defa halkla el ele bu önemli sorunu çözmeye çalışan Emniyet teşkilatımızı yürekten kutluyorum.
O toplantıda çok şey konuşuldu, gerçekten trafikte meydana gelen olumsuz bir hadise kaza değil, sorumluluk gerektiren bir olaydır.
Örneğin kemer takmayan, alkollü araç kullanan bir sürücünün sebep olduğu bir olaya kaza demek mümkün müdür?
Kuşkusuz değildir.
Konuyla ilgili olarak çok şey yazılır ve söylenir ancak ben o gün bizlere verilen ve “Sevdiklenize okuyun” diyen mektubun tamamını sizleri çok sevdiğim için aşağıya aktarıyorum:
“Değerli Vatandaşımız;
Sürücü Belgeniz / Aracınız hayırlı olsun. Bugün Size “Trafikte Hayat Kurtaracak (10) Temel Kuralı” bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Unutmayınız ki;
1.Yaşam boyu belki bir kez ölümcül bir trafik kazası yaparsınız. İşte o an, emniyet kemerinizin üzerinizde takılı olması için, emniyet kemerinizi sürekli takıyor olmanız gerekir. Çünkü Emniyet Kemeriniz kaza anında yüzde elli hayat kurtarır. SİZİN VE SEVDİKLERİNİZİN HAYATA TUTUNMASI İÇİN LÜTFEN KONTAĞINIZI ÇEVİRMEDEN EMNİYET KEMERİNİZİ TAKIN VE TAKTIRIN!!!
2. Yorgun, uykusuz ve alkollüyken araç kullanmayın. Sürüş esnasında anlık bilinç kaybı Size ölümcül kazalar yaptırabilir. Gideceğiniz yere geç gidin, ama güç gitmeyin. LÜTFEN YORGUN UYKUSUZ VE ALKOLLÜYKEN ŞOFÖR KOLTUĞUNA OTURMAYIN!!!
3. Sollama yasağı olan yerlerde hatalı sollama yapmayın. Sollamadan önce, sollamaya çıkıp çıkmama konusunda tereddüt ediyorsanız sollamaktan vazgeçin. LÜTFEN SOLLAMA ANINDA TEREDDÜT YAŞIYORSANIZ SOLLAMAKTAN VAZGEÇİN!!!
4. Aracınızın kontrolünü kaybedebilecek kadar hızlı araba kullanmayın. Eğer araç kullanırken vücudunuz kasılıyor, nabzınız yükseliyor, aracınız titriyorsa araç üzerindeki kontrolünüz zayıflıyor demektir. LÜTFEN ARAÇ KULLANIRKEN DURMA DUYGUNUZU VE KABİLİYETİNİZİ ASLA KAYBETMEYİN!!!
5. Trafikte seyrederken önünüzdeki araçla aranızdaki takip mesafenizi koruyun. Takip mesafeniz hızınızın yarısıdır. Örneğin 90 km/saat hızla gidiyorsanız önünüzdeki araçla aranızda olması gereken mesafe 45 metredir. Takip mesafenizi korumak, ani bir durumda önünüzdeki araca çarpmanızı engelleyecek manevra fırsatı verir. LÜTFEN ÖNÜNÜZDEKİ ARACIN HER AN DURABİLECEĞİNİ ÖNGÖRÜN VE ARACINIZI KULLANIRKEN TAKİP MESAFENİZİ KORUYUN!!!
6. Yol boş dahi olsa kırmızı ışıkta mutlaka durun ve bu alışkanlığı kendinize ve çevrenizdekilere kazandırın. Kırmızı ışık ihlalinin ağır kazalara yol açtığını bilin. LÜTFEN KIRMIZI IŞIKTA DURUN!!!
7. Kavşakların trafik kazalarının sıklıkla yaşandığı yerler olduğu bilin. Kavşaklardan transit geçiş yaparken, Geçiş üstünlüğü Sizde olsa bile, hızınızı düşürün. Kurallara uymadan kontrolsüz şekilde yola çıkabilecek araçlar olabileceğini öngörün. Kaza gerçekleştikten sonra haklı olmanızın bir anlamı olmayabilir. LÜTFEN KAVŞAKLARDAN GEÇERKEN HIZINI KONTROLLÜ ŞEKİLDE DÜŞÜRÜN!!!
8. Araç kullanırken cep telefonuyla görüşmeyin. Sürüş esnasında cep telefonuyla görüşmek, kabul etsek de etmesek de sürüş hızında ve şerit disiplininde dengesizliklere yol açmaktadır. Bu durum da trafikte kazaya davetiye çıkarmaktadır. LÜTFEN ARAÇ KULLANIRKEN CEP TELEFONUZLA GÖRÜŞMEYİN!!!
9. Trafikte kesinlikle ters yönden girmeyin. (3-5) km fazladan yol gidin ama ters yönden girmeyin. Karşı yönden gelen araç sürücüsü haklı bir dalgınlıkla Sizi algılamayabilir. LÜTFEN TERS YÖNDEN GİRMEYİN, YOLUNUZ UZASIN AMA HAYATINIZ KISALMASIN!!!
10. Motosiklet veya motorlu bisiklet kullanırken kaskınızı takmadan asla yola çıkmayın. Motosiklet kazalarında can kaybı riskinin üst seviyede olduğunu unutmayın. LÜTFEN KASKINIZI TAKIN, BAŞINIZI KORUYUN!!!
Değerli Vatandaşımız,
Ülkemizde her yıl 8 bin insanımız trafik kazalarında hayatını kaybetmektedir. Bu sayı, her ay (4) kişiden oluşan 167 ailenin yok olması demektir. Bu faciaya karşı gelin beraber mücadele edelim, yukarıda sıraladığımız “Trafikte Hayat Kurtaracak (10) Temel Kuralı” alışkanlığa dönüştürelim.
Trafikte yaşayalım ve yaşatalım…”
Mehmet LİKOĞLU
Şanlıurfa Emniyet Müdürü