Ömer Elçi
27 Nisan 2007
Atatürk Barajı ile şanlıurfa arasındaki karayolunda kum ve çimento fabrikasına hafriyat taşıyan bazı kamyonlar için “trafik canavarı” tabiri bile az gelir.
Kontrol ve denetim olmayınca kamyon sürücüleri her yıl yüzlerce aracın camlarını kırmakta; seyir halindeki yüzlerce aracın kaza yapmasına neden olmaktalar.
Gündüz binde bir trafik ekiplerinin olabileceğini düşünen sürücüler karanlığın çökmesiyle karayolunun “kralı” veya ” trafik canavar değil de Azrail’i” olmaktalar…
Denetimsizlikten , kontrolsüzlükten güç alan bazı kamyon sürücülerine kimse dur diyemiyor.
Trafik ekipleri yok, karayolları ekipleri hiç yok ve Atatürk barajı ıle şanlıurfa arasındaki karayolunda trafik canavarları her geçen gün çoğalıyor…
*
Atatürk Barajı istikametinden şanlıurfa istikametine gelinirken;
Bozova inişi, Kaplan dağı,Küçüktülmen, Tülmen,Esemkulu,Star petrol inişlerinde kum ve hafriyat kamyonlarının kaç kilometre hızla (120- 140 ve üstü) indiklerini trafik ve karayolları ekipleri tespit ediyorlar mı?
Yokuş aşağı 50,60 ton yükle vitesi boşa salla ve gel keyfim gel…
Kamyon sürücüsüne keyif ama seyir halindeki ufak araçların yaşadıkları…
Kasa büyüklüğüne göre 15 ile 20 ton arasında yükleme yapması gereken kamyonların 30 ile 45 ton arasında yükleme yaptıklarını yine trafik ekipleri ve karayolları ekipleri biliyorlar mı?
Kum ve hafriyatların üstünün branda ile örtülmediğini yine trafik ekipleri ve karayolları biliyor mu?
Kamyon ağırlığı ve yük ile 50, 60 tonluk yükle ve 100 km üstü hızla oluşacak kaza…
Gündüz bazı sürücülerin kurallarına uydukları, ama gece saat 20den sonra hiç bir şekilde kurallara uymadıklarını trafik ve karayolları biliyor mu?
Bilmiyorlar çünkü söz konusu güzergahta trafik canavarlığından Azrailliğe terfi eden sürücüleri denetlemiyorlar veya denetleyemiyorlar…
Niçin denetlemediklerini veya denetleyemediklerini “trafik canavar”larından etkilenenler merak ediyor…
*
Karayolları Çimento fabrikasının yakınında monte ettiği araç ile günlük seyir akışını tespit ediyor ama; kamyonların normalin üstünde kaç ton ile seyir ettiğini de tespit etme gereği duymuyor.
Karayoluna döşediği ile tespit ettiği seyir sayısı bilgilerini Ankara’ya iletmek mi yoksa tonajının iki hatta üç katı yük yükleyen aracı men etmek mi önemli?
Göz yumarsan veya görev yapmazsan tonajla yük taşıyan 30da atar 40te ; 50de…
Yollar asfaltlanıyor ama birkaç aya kalmadan yollar köstebek yuvasına dönüyor…
Karayollarının yetki,ve görev yapma aşkı mı törpülendi?
Yoksa karayolları bilerek mi göz yumuyor?
Karayolları gibi,ıl Trafik ve jandarma trafik ekipleri de;trafik kuralına uymayan kamyonculara göz mü yumuyor?
Havaların ısınması ile hafta sonları binlerce küçük araç Atatürk Barajı kıyılarına ve Atatürk Ormanına pikniğe gitmekte.Önümüzdeki haftalarda; aylarda söz konusu güzergahta vahim kazaların olma olasılığı çok yüksek.
Çünkü kamyoncular yolun kralı…
Çünkü il trafik, jandarma ve karayolları ortada yok…
Vatandaşın sesini duyacak ve gerekli direktifleri verecek muhatap yok…
Atatürk baraj yolunda kamyoncular yüzünden öleceklerin hesabını kim verecek?…