Tanal, TMO’ya ‘Yeşil altın’ için başvurdu
CHP Şanlıurfa Milletvekili Mahmut Tanal, bir yıl boyunca harcadıkları emeklerin karşılığında hayal kırıklığına uğrayan fıstık üreticilerine kulak verdi
Yanına CHP İl Başkanı Ferhat Karadağ ve İl Başkan Yardımcısı Mustafa Koyuncu’yu alarak Toprak Mahsulleri Ofisi’nde (TMO) soluğu alan Tanal, Karadeniz’deki fındık ve çay gibi, Güneydoğu’daki fıstık için de taban fiyat belirlenmesini ve alım yapılmasını talep etti.
Fındık ve fıstık arasındaki uygulama farklılığının eşitlik ilkesine aykırı olduğunu anlatan Tanal, verdikleri dilekçenin içeriğine ilişkin şu açıklamayı yaptı:
”Bilindiği gibi TSE tarafından tescillenen Urfa Keten Köyneği Fıstığı sağladığı katma değerle bölgenin ekonomisinin can damarıdır. Türkiye’de üretilen fıstığın yarısını Urfa yöresi tek başına karşılıyor.
Üreticiler, tarımsal girdi maliyetlerinin yükselmesine rağmen fıstık fiyatlarının artmaması nedeniyle mağdur durumdadır. Fıstık üretimi, uzun süreli bir sabır ve emek gerektiren bir süreçtir.
Devlet tarafından fındıktaki gibi taban fiyat uygulamasının başlatılması, fıstık alımı yapılması, destek ödemesi yapılması amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’ne dilekçeyle başvurumuzu yaptık.
Dilekçemizi bizzat TMO Genel Müdürü Ahmet Güldal teslim aldı. Genel Müdür Güldal, CHP Şanlıurfa İl Başkanımız Ferhat Karadağ ile Şanlıurfa İl Başkan Yardımcımız Mustafa Koyuncu’nun hazır bulunduğu makamındaki görüşmemizde, taleplerimizi içeren dilekçeyi bizzat Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya ileteceğini, fıstık konusunun masaya yatırılacağını belirtti.
Aynı zamanda Türkiye’deki fıstık üretiminin yüzde 50’sini tek başına gerçekleştiren fıstığın başkenti Şanlıurfa’mızda, Fıstık Araştırma Enstitüsü veya Sert Kabuklu Meyveler Enstitüsü’nün kurulmasını, Fıstık Borsası kurulması, lisanslı depoculuğun geliştirilmesi ve modern fıstık işleme, paketleme tesislerinin kurulmasını talep ettik. Dilekçe tesliminin ve görüşmemizin ardından TMO Genel Müdürlük binası önünde basın açıklaması yaptık.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin Karadeniz’deki fındık ve çay gibi, Güneydoğu’daki fıstık için de taban fiyat belirlemesi, alım yapması, ürün desteklemesini hayata geçirmesi gerekmektedir. TMO’nun alım yapması, piyasa arzını kontrol etmeye yardımcı olacak ve fiyat istikrarını sağlayacaktır.
Fındık ve fıstık arasındaki uygulama farklılığı, eşitlik ilkesine aykırıdır. Şu an yeni mahsul fıstığın kilosu 100 TL’ye kadar düştü. Üretici zarar ediyor. Fıstık üreticilerimizin talepleri karşılık bulana kadar mücadelemizi ve girişimlerimizi sürdüreceğiz!’