Suskunlukları sona erdi
TBMM’de bu yıl hiç konuşmayan 79 vekil arasında gösterilen Şanlıurfa Milletvekilleri Ahmet Akay ve Mehmet Ali Cevheri bugün (8 Ağustos) Bölge Kalkınma İdarelerinin 2022 yılı bütçesi görüşülürken söz aldı.
GAP’ın tarihsel sürecini anlatan Akay, Güneydoğu Anadolu Projesi’yle toplam 1 milyon 800 bin hektar alanın sulu tarıma açılmasının öngörüldüğünü belirtti. Harran ve Suruç Ovaları başta olmak üzere Ceylanpınar, Viranşehir ve Mardin Ovaları cazibeli sulama projelerinin büyük ölçüde tamamlandığına dikkat çeken Akay, Harran ve Akçakale dağ eteği kırsalını kapsayan MC-2 Cazibeli Sulama inşaatı işinin geçen Haziran ayında ihaleye çıkarıldığını belitti.
Akay, ”GAP’ta enerji projelerinin gerçekleşme oranı Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışını yaptığı ,Ilısu Prof.Dr.Veysel Eroğlu Barajı ve HES’le birlikte yüzde 90’ın üzerine çıkmıştır.” dedi.
GAP barajlarında üretilen enerjinin parasal değerini 29,5 milyar dolar olarak açıklayarak, Güneydoğu Anadolu Projesi’nin kendini garanti ettiğini anlatan Akay, bölgede yenilenebilir enerji projelerinin de devlet tarafından desteklendiğini dile getirdi.
CEVHERİ DAP’I ANLATTI
2022 yılı Bütçe Kanunu Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DAP) üzerine söz alan Cevheri, özetle şunları kaydetti:
”DAP Kalkınma İdaresi 2011 yılında Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kurulmuş Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı, tüzel kişiliğe haiz ve özel bütçeli bir kuruluştur. Takdir edersiniz ki, ülkemizde 7 ayrı bölge bulunup, her bölge farklı kültür, mekan ve fiziki yapıdadır. DAP’ın coğrafik olarak görev alanında; Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Kars, Malatya, Muş, Sivas, Tunceli ve Van illeri olmak üzere toplam 15 il, 143 ilçe, 6.000’e yakın köy bulunmaktadır.
Coğrafi ve demografik olarak farklı imkanlara sahip olan bölgelerimizin mevcut varlıklarını değerlendirip, Türkiye’nin diğer bölgeleriyle aynı seviyeye getirerek, gelişmesini sağlayıp, daha yaşanabilir bir ortam oluşturmak için kurulan bu idarenin kuruluş amaçlarını kısaca özetlersek; Bölgeler arasındaki gelişmişlik farklarını gidererek, adil ve eşit bir kalkınma sağlayıp, ülkenin genel sosyo-ekonomik ve mekânsal durumu ile bütünleşmiş, rekabet gücü ve refah düzeyi yüksek bölgeler meydana getirerek, topyekûn kalkınmış bir Türkiye’ye ulaşmaktır.
Bu hedefleri gerçekleştirmek amacıyla daha önce kurulan GAP, KOP ve DOKAP gibi, DAP’ında kurulmasının temel misyonu, Doğu Anadolu Bölgesi’nin sosyal, ekonomik, çevresel ve kentsel kalkınmasını hızlandırmaktır.”