Sürücü, Meclise kanun teklifi sundu
Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, bireysel silahlanma ile ilgili TBMM’ye kanun teklifi sundu.
”Bireysel Silahlanmanın Denetimlerinin Arttırılması Ve Devlet Tarafından Silahlandırılmanın Denetleyiciliğinin Arttırılması”na ilişkin kanun teklifinin gerekçesinde özetle şöyle denildi:
”Bireysel silahlanmanın önünün kanunlarca açılması ve ya açık olması toplumsal huzur ve bireylerin psikolojik durumları açısından ciddi tehlike taşımaktadır.
Böylece birey toplumun geri kalanına zihninde yarattığı bir kaleden adeta eğilerek bakmaktadır. Gerek toplumsal huzur, gerek toplumsal cinsiyet eşitliği bu hususta ciddi tehlikelerle karşı karşıya kalmaktadır. Bu noktada, zaruri bir ihtiyaç olmadığı takdirde bireysel silahlanmanın doğuracağı sonuçlar, hem bireyin hem de toplumun kaldıramayacağı kadar ağırdır. Ayrıca yaşanan silahlı çatışmaların sonucunda bazen aileler yok olmakta ve silahlı kavgaların sık sık yaşandığı civarlarda bölge sakinleri kendilerini güvende hissedememektedir.
Silah bulundurma ruhsatı alınımda, aynı ikametgah adresini paylaşan diğer bireylerinin de resmi makamlarca rızalarının alınması, kadın cinayetleri, ev içi şiddet oranlarının azalmasında olumlu etkiler yaratacaktır. Sadece toplumsal hafızanın bile kolay silahlanma noktasındaki tedirginliği atlatabilmesi bile on yılları alabilecekken bu hususta TBMM’nin vakit kaybetmeden adım atması ciddi önem arz etmektedir.
İçişleri Bakanlığı’na göre de 2014-2019 yıllarında 188 bin 425 olayda ateşli silah kullanıldı. Yapılan araştırmalar, Türkiye’de resmi olarak bireysel silahlanmanın her yıl yüzde 3,5 ila yüzde 5 arasında arttığını açıklıyor. Bazı vakıfların hazırladığı Türkiye’nin Silahlı Şiddet Haritası ve 2019 Raporu’na göre 2019 da , 3 bin 623 silahlı şiddet olayında 2 bin 211 kişi öldü, 3 bin 736 kişi de yaralandı. Aynı rapora göre 2018’de 3 bin 679 silahlı şiddet olayında 2 bin 279 kişi ölmüş, 3 bin 762 kişi de yaralanmıştır.
Silahlanmayla ilgili düzenlemeler ciddi açıdan yeniden gözden geçirilmeli. Bunun toplumsal bir sorun olduğu, toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında ciddi engeller oluşturduğunu, güvenlikçi politikalarla toplumun gerildiğini görmek zorundayız. TBMM bu konuda toplumsal barış ve cinsiyet eşitliğini önceleyen bir anlayışla adım atmalıdır.”
ATEŞLİ SİLAHLAR VE BIÇAKLAR İLE DİĞER ALETLER HAKKINDA KANUNDA VE AVDA VE SPORDA KULLANILAN TÜFEKLER, NİŞAN TABANCALARI VE AV BIÇAKLARININ YAPIMI,
ALIMI, SATIMI VE BULUNDURULMASINA DAİR KANUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1- 10/7/1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile DiğerAletler Hakkında Kanunun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (6) numaralı bendi yürürlükten kaldırılmış, maddenin üçüncü fıkrasının birinci cümlesinde yer alan “,(6) ve (7) numaralı bentlerde” ibaresi “ ve (7) numaralı bentte” şeklinde değiştirilmiş, maddenin beşinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“26/9/2004 tarihli ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümünde tanımlanan suçlar ile 3713 sayılı Kanun kapsamına giren suçlardan mahkûm olanlara ve ateşli silahla işlenen suçlardan mahkûm olanlar ile taksirli suçlar hariç olmak üzere bir yıldan fazla hapis cezasına mahkûm olanlara affa uğramış olsalar bile ateşli silah taşıma ve bulundurma izni verilemez.”
“Silah bulundurma ve taşıma ruhsatı alımında, aynı ikametgâhı paylaşan bireylerin rızaları alınmadan ateşli silahları bulundurma ve taşıma izni verilmez, varsa ruhsat verilmesine ve yenilemesine ilişkin işlemler bekletilir. Daha önce alınmış ruhsatlara ilişkin olarak, bu fıkrayı ihdas eden Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren 1 ay içinde aynı ikametgâhı paylaşan bireylerin rızaları alınmaması hâlinde mevcut ruhsatlar iptal edilir.”
MADDE 2- 11/9/1981 tarihli ve 2521 sayılı Avda ve Sporda Kullanılan Tüfekler, Nişan Tabancaları ve Av Bıçaklarının Yapımı, Alımı, Satımı ve Bulundurulmasına Dair Kanunun ek 1 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Silah bulundurma ve taşıma ruhsatı alımında, aynı ikametgâhı paylaşan bireylerin rızaları alınmadan ateşli silahları bulundurma ve taşıma izni verilmez, varsa ruhsat verilmesine ve yenilemesine ilişkin işlemler bekletilir. Daha önce alınmış ruhsatlara ilişkin olarak, bu fıkrayı ihdas eden Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren 1 ay içinde aynı ikametgâhı paylaşan bireylerin rızaları alınmaması hâlinde mevcut ruhsatlar iptal edilir.”
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.