Suriyeliler, Urfa’dan vatanlarına geri döner mi?
Urfa yoğun Suriyeli göçü alan iller arasında yer alıyor. Bu durum, altyapıdan sağlığa, ekonomiden eğitime kadar birçok alanda sorunları da beraberinde getirdi. Kira, emlak fiyatları arttı.. Sokaklarda dilenmek zorunda kalan yoksul Suriyeliler de var işyeri açmış, ticarete girmiş Suriyeliler de. Suriyelilerin düzenli vergi ödemediğini, sigortasız işçi çalıştırdığını bu nedenle de daha ucuza ürün sattığını savunan esnaf, haksız rekabet olduğunu belirtiyor.
Kentte hemen hemen herkes Suriyelilerin, “ülkelerindeki koşullar sağlandıktan sonra” dönmesi konusunda hemfikir. Ancak kimse Suriyelilerin tamamının ülkelerine döneceğine inanmıyor. Bir kısmı dönse bile büyük bir bölümünün kentte kalacağı düşünülüyor.
Suriyelilerin kent merkezinin her yerine dağıldıkları gözlenmiyor. Esnafın genel eleştirisi Suriyelilerin ucuza iş yapması, mal satması nedeniyle kazançlarının azaldığı yönünde. Suriyelilerin neden daha ucuza ürün satıyorlar? sorusu “Vergi ödemiyorlar, sigortasız işçi çalıştırıyorlar. Maliyetleri düşük” şeklinde yanıt buluyor.
“Kültür ve yaşam farklılığı” olduğuna dikkat çeken vatandaşlar, Suriyeliler ucuz işgücü olarak çalıştıkları için işsizliğin arttığını, iş bulunamadığını dile getiriyorlar. “Burada işyerleri açtı. Buraya yerleştiler. Sattıkları ürünleri bile burada üretiyorlar. Artık gitmezler” görüşleri de dile getiriliyor. Kira fiyatları da artmış durumda. Ev ve dükkan sahiplerinin kiraları yükseltmek için bu durumun kullandığına vurgu yapılıyor.
DURUP DURURKEN GELMEDİLER
Suriyelilerin Urfa’ya altyapıdan, sağlığa kadar büyük bir yük getirdiğine dikkat çeken CHP Şanlıurfa Milletvekili Aziz Aydınlık, ”Trafik yoğunlaştı. Kent kalabalıklaştı. Hastanelerde daha fazla sıra bekliyoruz. Çocuklarının önemli bir kısmı eğitim alamıyor. Bu ileride sorun yaratacak. Bu çocuklar çeşitli suçlara itilebilirler. Suriyeliler de birer insan. Onları düşman olarak göremeyiz. Onlar buraya hiç neden yokken gelmediler. Savaştan kaçarak sığındılar. Ayrıca kapıları açarak onların gelmelerini de teşvik ettik. Direkt suçlamak doğru olmaz. İnsanlık olarak da siyasi anlayışımız olarak da doğru olmaz.” dedi.
EĞİTİM ALAMAYANLAR SUÇA İTİLEBİLİR
Aydınlık, çözüm konusunda ise şunları söyledi:
“Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu sık sık dile getiriyor. Suriye hükümeti ile ilişkiler kurarak, anlaşarak, oradaki yaşam şartlarını iyileştirerek, ilişkileri tamir ederek, can güvenliklerini sağlayarak kendi istekleri ile gönüllü olarak gitmeliler. Bu zorla yapılamaz.
Hepsinin gideceğini düşünmek yanlış olur. Bu konuyu toplumsal uyum sorunu olarak ele almamız lazım. Eğitim, sağlık başta olmak üzere temel konularda bütüncül politikalar uygulanmalı. Tüm bunları görmemek sorunları halının altına süpürmek olur. Göç bakanlığı kurulmalı. Eğitime önem verilmeli. Sorunlar çözülmeli. Ekonomi için de yararlı bir ortam oluşturulmalı. Halkla uyum için çalışmalar başlatılmalı. Sivil toplum örgütleri de bu sürece katılmalı.”