SURİYE’DE YENİ HÜKÜMET GÖREVDE

Suriye’nin yeni geçiş hükümeti, Esad’ın devrilmesinden yaklaşık dört ay sonra, Şam’daki yeni yetkililer savaşın harap ettiği ülkede istikrarı yeniden tesis etmeye çalışırken Cumartesi günü resmen yemin etti.
Dini ve etnik kökenlerin bir karışımını yansıtan 23 üyeli kabine, Beşar Esad’ın aralık ayının başlarında iktidardan uzaklaştırılmasının hemen ardından kurulan geçici hükümetin yerini alarak ülkenin beş yıllık geçiş döneminde kurulan ilk hükümet oldu.
Kabinede başbakanın yer almaması dikkat çekerken, bunun yerine geçici Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şara tarafından bu ayın başlarında onaylanan geçici anayasa uyarınca hükümeti bir genel sekreter yönetecek.
Suriye’de Pazartesi günü başlayacak olan yeni hükümette, görevlerini koruyan dışişleri ve savunma bakanları dışında birçok yeni yüz yer alıyor. Yeni İçişleri Bakanı Enes Hattab daha önce istihbarat biriminin başındaydı.
Şara yeni hükümetin önemine vurgu yaparak “Bugün yeni bir hükümetin kurulması, yeni bir devlet kurma yönündeki ortak irademizin ilanıdır,” dedi.
Savunma Bakanı Murhaf Abu Qasra öncelikli hedeflerinin “halktan ve halk için” profesyonel bir ordu kurmak olduğunu söyledi.
Kabinede ABD destekli ve Kürtlerin öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri’nden (SDG) ya da Suriye’nin kuzeydoğusundaki özerk sivil yönetimden temsilciler yer almıyor. Bu ayın başlarında Şam’da Şara ve SDG komutanı Mazlum Abdi ülke çapında ateşkes ve ABD destekli güçlerin Suriye ordusuna entegrasyonu konusunda önemli bir anlaşmaya varmıştı.
Cumartesi günü geç saatlerde açıklanan yeni atanan bakanlar arasında, çatışmaların başladığı Mart 2011’den bu yana Esad’a muhalif olan Hıristiyan aktivist Hind Kabawat, Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı olarak atandı.
Beyaz Baretliler olarak bilinen Suriye Sivil Savunması’na liderlik eden Raed Saleh ise acil afetlerden sorumlu bakan olarak atandı. Ayrıca Şam’da yaşayan Suriyeli bir Kürt olan Muhammed Terko da eğitim bakanı olarak atandı.
Esad’ın devrilmesinden bu yana Suriye’nin geçici hükümetinin başında bulunan Muhammed El Beşir ise Enerji Bakanı olarak atandı ve çatışma sırasında ağır darbe alan elektrik ve petrol sektörlerini yeniden canlandırmakla görevlendirildi.
Yeni hükümetin öncelikli misyonu savaşı sona erdirmek ve yakın zamanda kıyı bölgesinde çatışmalar ve misilleme şiddeti yaşayan ülkede istikrarı yeniden tesis etmektir.
Bu şiddet, çoğunluğu Alevi olan 1.000’den fazla kişinin ve kendisi de azınlık grubuna mensup olan Esad yanlılarının ölümüyle sonuçlandı.
Kaynak: EURONEWS