Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın “olur” verdiği önergeyle birlikte koroların isimleri değiştirilmişti.
Bu konuda medyada yer alan haberlerden sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı bir açıklama yaparak korolardan ‘Türk’ ibaresinin çıkarılmadığını duyurmuş, ‘UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesinde yer alan “Sıra Gecesi” ve “Kürsübaşı Sohbetleri” başta olmak üzere bulundukları bölgedeki kültürel değerler konusunda ihtisaslaşmaları amaçlanmış ve bu değerlerimize yeni düzenlemede yer verilmiştir.’ denilmişti. Yapılan açıklamaya göre, ilimizde faaliyet gösteren Koronun adı ‘Şanlıurfa Devlet Türk Halk Müziği ve Sıra Gecesi Topluluğu’, Elazığ Devlet Klasik Türk Müziği Korosu Müdürlüğü’nün ismi ‘Devlet Klasik Türk Müziği ve Kürsübaşı Topluluğu’ olarak değiştirildi.
YANLIŞIN NERESİNDEN DÖNERSEN KÂRDIR’
Kültür Bakanlığı Güzel Sanatlar Müdürlüğü’ne yazdığı açık mektupta, bu kararın yanlışlığını vurgulayan Urfalı sanatçı Mehmet Avni Özbek, sosyal medya adresinde yeni bir paylaşımda bulundu. Özbek’in ‘Yanlışın neresinden dönersen kardır’ başlığı altında Facebook’tan yaptığı yorum şöyle:
”Eçhel hariç, bilgili, kültürlü ve izan sahibi herkes bilir ki sıra gecesi ve kürsü başı birer sohbet toplantılarıdır, müzikle doğrudan alakaları yoktur. Sıra gecesi yakın arkadaşlarla, kürsü başı toplantısı ise kış geceleri aile fertleri ile yapılır. Sıra gecesinin uzaktan da olsa müzikle alakası olmasına rağmen, kürsü başının müzikle hiç alakası yoktur. Burası uzun kış gecelerinde ailenin sohbet, hatıra, hikâye ve fıkralarla hoşça vakit geçirme ortamıdır.
Bazı yörelerimizde tandır adıyla da anılan kürsü ve kürsü başı şudur. Avluda kömürü kor hale gelmiş mangal odaya alınır, bunun üzerine 60-70 cm. yüksekliğinde masa benzeri bir kürsü konur ve üstüne geniş bir yorgan örtülür. Aile fertleri kürsü başına oturur, ayaklarını kürsüye doğru uzatıp yorganı göğüslerine kadar çekerek soğuk kış gecelerini tatlı bir şekilde geçirmeye çalışırlar. Kürsünün üstüne de çeşitli çerezler konur. Kürsü başında aile fertlerinin dışında kimsenin bulunması nadirdir. Olsa da bu çok defa iyi hikayeler söyleyen mahalleden yaşlı kadınlardan biridir.
Koroların konser repertuarını sanat kurulu hazırlar. Peki sıra gecesinin içeriğini kim ve nasıl hazırlayacak. Şöyle mi olacak acaba.
Müdür ve sanat kurulu toplanıp: Bu temsilde konumuz edebiyat olacak, sohbeti sıranın ağası olarak Ahmet Goncagül açacak, şunlar şunlar da sorularla sohbeti genişletecek, şunlar da açıklamalarla sohbeti devam ettireceklerdir. İkramımız bu temsilde etsiz çiğköfte, çay, kadayıf olacak. Çiğköfteyi Halil Pehlivan yoğuracak. Tavana atılan çiğköfteyi tutmak için bir görevli yukarıda bulundurulacak. Seyirciye çiğköfte verilmeyecek. Bütçemizin durumuna göre ileride daha zengin bir ikram düşünebiliriz.
Kürsü başına gelince: Bu temsilde Pakize Özgün, Güllü Hanım olarak “Göllü Bağın Kirazı” hikâyesini anlatacak, kürsüde öküzgözü kuru üzüm, çekirdek ve fıstık bulundurulacak; Çekirdekler ses olmasın diye çitlenmeden, çitleniyormuş gibi yapılıp çöp tabağına konacak. Hikâyenin sonunda gökten düşen üç elma seyirciye atılacak. Her temsilin sonunda Kültür Bakanlığı’na gelen tebrik mesajları okunacak. Perde…
NOT: Üniversitelerimiz Halk Bilimi Kürsüleri Öğretim Üyelerine davetiye gönderilmeyecek, bilet satılmayacak.