Şimdi değilse ne zaman?
Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, ‘Kuraklık desteğinin bu ay içinde ödenmesi gübre indiriminden daha etkili olur’ önerisini gündeme getirdi.
İpar, sosyal medya adresinden üreticinin çok zor durumda bulunduğuna dikkat çekerek, hükümete şu çağrıyı yaptı:
”Kuraklık devam ederken ve pandemi tarımı etkilerken, rekor seviyede artışları gören girdi fiyatlarına üreticimiz yetişemiyor. Girdi kullanımında düşüşe sebep olan bu durum, tarımsal üretimdeki azalmayla beraber, gıda güvencemizi de olumsuz etkileyecektir.
ÇİFTÇİ NE İLE EKECEK?
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi borç ertelemesi çiftçilerimizi hayal kırıklığına uğrattı. Elde avuçta ne varsa, yatırabildiği kadar borcunu ödemeye çalıştı. Bir çoğu yatıramayıp yüksek faizden yani %12,5 den yapılandırıp borcuna borç kattı. Peki şimdi çifti tarlayı ne ile ekecek?
Gübre, bugün itibari ile düşüş eğiliminde olsa bile kuraklıktan zarar gören çiftçinin cebinde bunu alabilecek parası yok. (Ki zaten ton başına 200 TL gibi bir miktar düşüş sayılırsa). Kuraklık desteği bu ayın içinde, yani ekim öncesi verilirse gübre indiriminden daha etkili olacaktır.”
‘TARIMSAL GİRDİ FİYATLARINI DÜŞÜRECEK TEDBİRLER SÜRATLE ALINMALI’
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, rekor seviyede artışları gören çiftçinin girdi fiyatlarına yetişemediğini bildirdi. Bayraktar, basına yaptığı yazılı açıklamada. mevcut sıkıntıları ve hükümetten beklentileri şu sözlerle dile getirdi:
”Son bir yılda, üretici maliyetlerinde önemli ağırlığı olan üre gübresi yüzde 130, DAP gübresi yüzde 155, bazı tarımsal ilaçlar yüzde 60, besi yemi yüzde 55, süt yemi yüzde 57, sertifikalı hububat tohumluğu yüzde 63, elektrik fiyatları ise yüzde 56 artmıştır.
Üreticilerimizin üretimden vazgeçmemeleri için tarımsal girdi fiyatlarını düşürecek tedbirlerin süratle alınması, devletimizin yapması gereken en önemli görevlerden biri haline gelmiştir. Gübre fiyatının da yüzde 50’si destek olarak verilmelidir.
Destek verilmeyen yem ve bitki koruma ürünlerine destek getirilmelidir. Tarımsal sulamada kullanılan elektrikte vergi ve fonlar kaldırılmalı, fiyatta düşüş sağlanmalıdır. Acil önlem olarak bu taleplerimizin ele alınmasını bekliyoruz.
Sulamaya yönelik teşvikler artırılmalı, sulama ücretleri ve sulamada kullanılan elektrik fiyatları makul seviyeye çekilmelidir. Ülkemizin bitkisel yağ tüketimine göre üretim politikaları geliştirilmelidir.”