‘Şimbılo Şirketi’ nasıl doğdu?
Facebook’un ‘Yor Kafanı’ grubu yöneticisi Müslüm Yıldırım, Urfalıların zaman zaman kullandığı ‘Şimbılo Şirketi’ kavramının nasıl doğduğunu hatırlattı.
İşte Yıldırım’ım kaynak göstererek paylaştığı o yazı:
ŞİMBILO ŞİRKETİ (SIMBOLO HOOVER)
Urfalı ağzında ” lakayt, başıboş, kimin eli kimin cebinde belli olmayan , ahbap çavuş ilişkisi içinde disiplinsiz batık işyeri , kurum vs. ” manalarında kullanılan ” Şimbılo şirketi ” kavramının nereden dilimize bulaştığını hatırlayalım.
Yıl 1931…
Urfa’ya elektrik getirmek isteyen hükümet bir Alman şirketiyle anlaşır. Firmanın ismi Sımbolo Hoover ‘ dir. Firma Büyükyol’daki Selahattin Eyyübi Camisinde (Eski kilise) elektrik üretmeye başlar. Şirket elektriği üretip parasını kendi toplayacaktır. Yapılan yatırım en az 1000 aboneye ulaşabilirse kâr edebilecektir. 16 yıl faaliyet gösterir. 16 yılda ulaşabildiği abone sayısı 165 dir. Nedense Urfalılar elektrik abonesi olmazlar, ya da olamazlar… Şirket daha fazla dayanamaz ve iflas eder, Batar… Şirketin ismi daha sonraki yıllarda yönetilemeyen batan, düzeni olmayan işyerleri için kullanılan bir deyim oluverir…
Şirket batınca Elektrik üretim işini Belediye devralır. Kendi bünyesinde E.S.O (Elektrik, Su, Otobüs) Müdürlüğünü kurar. İkinci elektrik üretim santralını Beykapısı’na kurar. Yerel santrallarla elektrik üretimi 1971 yılına kadar sürer. 1971 yılında Urfa Ulusal Enterkonnekte sisteme dahil edilir. Direkli’de trafo merkezi kurulur. Seyhan barajından elektrik gelmeye başlar.
Sımbolo hoover şirketi batar ama Urfalılar ucundan kıyısından batmasına vesile oldukları şirketin ismini yaşatarak (! ) vefalı olduklarını gösterirler…”
(Kaynak : Mahmut Dellalbaşı . Elektrik Müh. E.S.O Müdürü. 1975)