ŞANVAK, Urfa’ya projektör tutuyor
Şanlıurfa Vakfı’nın bu haftaki konuğu Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Emekli Genel Müdürü ve SUTAD Derneği Genel Başkanı Uğur Büyükhatipoğlu oldu.
Ankara’daki Vakıf Genel Merkezinde bu haftaki sunumun konusu; ”Dünya pazar payının 200 milyar dolar, AB ülkelerinin Pazar payının yaklaşık 60/70 milyar Avro, Türkiye’nin ise pazar payının 1 milyar 950 milyon Avro olan ve ülkeler için bir zenginleşme kaynağı olarak kullanılan “Dünyada ve Ülkemizde Patent ve Coğrafi İşaretler Olgusu, Yansıması ve Etkileri, Şanlıurfa’nın Coğrafi İşaretli Ürünleri, Şehre Katkısı ve Neticeleri” idi.
Vakıf Genel Merkezindeki sunumunu grafiklerlerle slayt eşliğinde sunan Uğur Büyükhatipoğlu, İtalya, İspanya ve dünyada ilk Coğrafi İşaretleri keşfederek 1642 yılında Roguefort (rokfor) peynirini tescil ettiren Fransa gibi ülkelerin Coğrafi İşaretli Ürünler Cİ’den yıllık milyarlarca Avroluk çok ciddi katma değer elde ettiğini belirterek İtalya’nın sadece Parmesan peyniri ile yılda 1,5 milyar Avro girdi sağladığının altını çizerek hayvancılık yönünden zengin olan Türkiye’nin de Coğrafi İşaretli Ürünlerde çok büyük çeşitliliğe ve büyük imkânlar sahip olduğu bu potansiyeli değerlendirmesi gerektiğini ve bunun içinse bazı düzenlemelerin yapılarak “Türkiye Coğrafi İşaretler Enstitüsü” nün de kurularak “Türk Patent ve Marka Kurumu” bünyesinde görev yapan “Coğrafi İşaretler Dairesi” ile yükü birlikte omuzlayarak Coğrafi İşaretli Ürünlerde Türkiye’ye milyarlarca Avroluk katma değer kazandırılması noktasında faydalı olacağının altını çizdi.
Dünyadaki ve Türkiye’deki verileri sunduktan sonra İlimiz Şanlıurfa ile ilgili bilgi ve detaylar sunan Büyükhatipoğlu, Şanlıurfa’nın Çiğ köfte başta olmak üzere, İsot, sadeyağ, ciğer kebabı, patlıcanlı kebap, şıllık tatlısı, zerde, lebeni çorbası, kazan kebabı, keme boranisi, teleme peyniri, tırnaklı ekmeği ve Siyah Gül (haleti siyah gülü) vesaire toplam 47 Coğrafi İşaretli Ürünler kategorisinde çeşitlilik açısından Türkiye’nin en büyük potansiyele sahip olduğunu belirtti.
Büyükhatipoğlu, ilimiz Şanlıurfa’nın Gaziantep gibi bir marka değeri üreterek (Gaziantep Baklavası gibi) Avrupa Birliği’nde ve dünyada ilimizi Türkiye adına temsil ettirmenin çok daha önem arz ettiğinin altını çizdi.
Türkiye’de Fıstık üretim tonu noktasında Şanlıurfa’nın en büyük rekolte ile birinci sırada olmasına rağmen Gaziantep’in ‘Coğrafi İşaretli Ürünler’ konusunda AR-GE’ye ve İnovasyona daha fazla önem vermesinden ötürü “Gaziantep Baklavası” ile bir dünya markası olduğunun altını çizen Büyükhatipoğlu “ilimiz çok daha büyük potansiyele sahipken neden bir dünya markası çıkartmasın” diyerek konuşmasına son verdi.
Gecenin sonunda günün anısına Vakıf Genel Başkanı Emekli Korgeneral Mustafa Kemal ALATAŞ, ‘Coğrafi İşaret Tescili’ hususunda Şanlıurfa’ya katkısından dolay Uğur Büyükhatipoğlu’na teşekkür ederek plaket takdiminde bulundu.
Vakıf Genel Merkezinde yapılan bu sunuma Şanlıurfa Vakfı Sağlık Kurulu Başkanı Prof.Dr Haluk Yetkin, Hukuk alanında onlarca kitabı bulunan hocaların hocası Prof. Dr. Ahmet Mithat Kılıçoğlu, Şanlıurfa Vakfı Yönetim kurulu üyeleri, vakıf üyeleri ve hemşerilerimiz katıldı.