‘Saklı cennet’in bahçeleri cehenneme döndü
“Saklı cennet” Halfeti’de, açıktan akan kanalizasyon suyu, mahalleleri yaşanmaz hale getirdi. Meyve bahçelerinde ve tarlalarda kanalizasyon gölleri oluştu.
Kanalizasyon tehdidinin boyutu, Halfeti İlçe Sağlık Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nün raporlarına yansıdı.
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, Şanlıurfa’ya bağlı Halfeti’de ilçe merkezinde kurulu bulunan kanalizasyon sisteminin, mahalle statüsüne geçen çevre köyleri yaşanmaz hale getirdiğini söyledi.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Tanal, açıktan akan kanalizasyon suyunun Yeşilözen, Fıstıközü, Bulaklı mahallelerindeki tarım alanlarında göle dönüştüğünü aktararak, “Meyve bahçeleri ve tarlalar atık suyla kaplı. Asırlık zeytin ağaçları, ceviz ağaçları, fıstık ağaçları kuruyor” dedi.
HALKIN SAĞLIĞIYLA OYNANIYOR
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (ŞUSKİ) mahalle muhtarlarının ve mahalle sakinlerinin, çiftçilerin şikayetlerini görmezden geldiğini belirten Tanal, halkın sağlığıyla oynandığını kaydederek, “Anayasal güvence altındaki çevre ve halk sağlığı riske atılıyor. Meyve ve sebzelerin kanalizasyon suyuyla beslenmesi, salgın hastalıklara davetiye çıkarıyor. Halfeti ilçe merkezinin kanalizasyon suyunun ulaştığı çevre mahallelerde kötü kokudan durulmuyor. Her yerde sivrisinekler var. Mahalle sakinleri feryat ediyor ama yetkili kurumlar, ŞUSKİ hiç oralı bile olmuyor” ifadelerini kullandı.
İÇME SUYUNA KARIŞIYOR
CHP Şanlıurfa İl Başkan Yardımcısı Av. Ronayi Paydaş, CHP Şanlıurfa İl Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Faruk Atbinici, CHP Halfeti İlçe Başkanı Mehmet Vural’ın ve diğer partililerin vatandaşlarla birlikte sorunu yerinde incelediğini anlatan Tanal, şöyle devam etti: “AKP’li Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi ve bünyesindeki ŞUSKİ, sorunun çözülmesi yönünde hiçbir çaba sarf etmiyor. Daha önce hemşerilerimi güldürürcesine Şanlıurfa’da kanalizasyon sorununun çözüldüğünü savunan Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül ve ekibi, kanalizasyon suyu altında kalan Yeşilözen, Fıstıközü ve Bulaklı mahallelerine davet ediyoruz. Zaten basıncı yükselen kanalizasyon suyu, belirtilen köylerini arazilerini de geçti. Bu gidişle Fırat Nehri’ne ulaşacak.Sağlık Bakanlığı’nı, Şanlıurfa İl-İlçe Sağlık Müdürlüklerini göreve davet ediyorum. Acilen ilgili mahallelerde içme sularından numune alarak incelesinler. Vatandaşın sağlığıyla oynayanlar hakkında soruşturma başlatılmalıdır”
HALFETİ İLÇE SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN ÇARPICI RAPORU
Halfeti İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün yurttaşların başvurusu üzerine 14 Aralık 2021 tarihinde Fıstıközü Mahallesi’nde incelemelerde bulunduğunu, söz konusu kontrol ve incelemelere ilişkin rapor hazırlandığını belirten Tanal, şunları aktardı: “Halfeti İlçe Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı ekiplerinin hazırladığı raporun detayı, tehdidin boyutunu gözler önüne seriyor. İlçe Sağlık Müdürlüğü Çevre Sağlığı ekipleri, ‘Halfeti ilçesinin atık suyunun dere aracılığıyla kış aylarında yağmur ile Fıstıközü ve Bulaklı mahallelerine kadar gittiği, kanalizasyon suyunun mahallelerin içme, kullanma suyuna bulaşmasına az mesafe kaldığı’ tespitinde bulunmuş. Yine Halfeti İlçe Sağlık Müdürlüğü’nün raporunda, Halfeti ilçe merkezinde dere vasıtasıyla akıtılan kanalizasyonun alt yapısının olmadığı ve ilçedeki atık suların açıkta çevreye akıtıldığı vurgulanarak, ‘kanalizasyon suyunun çevreye verdiği zararın hastalık yapması ve içme kullanma suyuna bulaşması tehlikesi üzerine yerinde inceleme yapıldığı, oluşturulan mağduriyetlerin giderilmesi gerektiği’ değerlendirmesi yer alıyor.”
HALFETİ TARIM VE ORMAN İLÇE MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN TESPİTLERİ
CHP’li vekil Mahmut Tanal, son olarak Fıstıközü Mahalle Muhtarı’nın dilekçesine istinaden Halfeti Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü ekiplerinin 13 Nisan 2022 tarihinde Yeşilözen ve Fıstıközü Mahallelerine giderek tespit raporu hazırladığını anlattı.
Halfeti Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü’nün ilgili raporunda, Yeşilözen ve Fıstıközü Mahallesi arasında bulunan kanalizasyon suyu akmasından dolayı sıkıntı yaşanan tarım alanlarına gidildiği bilgisinin yer aldığını belirten Tanal, şöyle devam etti: “Rapora göz attığımızda ziraat mühendislerinden oluşan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekibi, alanlarda zeytin ve antepfıstığı ağaçlarının dikili olduğu, yer yer kanalizasyon suyu göllenmelerinin olduğu, kötü kokunun yayıldığı, atıkların tarım alanlarında biriktiği, suların tarla ve bahçe içinden geçerek bütünlüğü bozduğu ve bu durumun bakım ve sürümü engellediği tespitinde bulunmuş. Yine kanalizasyon suyunun ortalama 800-900 metre uzunluğunda alana yayıldığı ve çiftçilerin kendi imkanlarıyla antepfıstığı ve zeytin ağaçlarını set yaparak suyun yayılımını engellemeye çalıştığı, kanalizasyon suyunun aktığı alanların bakımlı, sürülmüş ve ağaçların verimli çağında olduğu tespiti raporda yer alıyor. Ayrıca ‘Kanalizasyon suyunun akmaya devam etmesi durumunda göllenmeler olacağı, akabinde de antepfıstığı ve zeytin ağaçlarında kurumalar olacağı düşünülmektedir’ değerlendirmesine raporda rastlıyoruz.”
CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, ilgili bakanlıkların ve kurumların Halfeti’nin kanalizasyon sorunun çözülmesi konusunda acilen harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.