Ortopedi ve Travmatoloji’de fark yaratıyorlar
Harran Üniversitesi Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü 4 öğretim üyesi ve 14 araştırma görevlisi ile birlikte bu alanda Şanlıurfa’da önemli bir ihtiyacı karşılıyor .
Sadece Şanlıurfa’ya değil, bölgeye de hizmet veren Hastane, Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde yapılan operasyon ve tedavilerle önemli bir ihtiyacı karşılıyor.
Ortopedi ve Travmatoloji bölümünden Dr. Öğr. Üyesi Baki Volkan Çetin, uzun yıllara dayanan bir tecrübe ve birikimle Ortopedi ve Travmatoloji bölümünü ilgilendiren hastalıkların tedavi ve takibini yaptıklarını dile getirdi.
Dr. Öğr. Üyesi Çetin, “Son yıllarda hastalıkların farklılaşması ve hasta sayısının da artmasıyla branşlaşmaya önem vermekteyiz. Travma cerrahisi yanında spor yaralanmaları, diz, bel kalça kireçlenmesi, tümör cerrahisi ve çocuk ortopedisi alanlarında yoğun olarak çalışmaktayız.” Dedi.Dr. Öğr. Üyesi Çetin, Harran Üniversitesi Hastanesi’nde Çocuk Ortopedisi alanında yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
“Çocuk ortopedisi, bölgemizdeki yüksek doğum oranı ve çocuk nüfusu nedeniyle ortopedi içinde ayrı bir öneme sahiptir. Özellikle çarpık ayak (pes ekinovarus), kalça çıkığı (gelişimsel kalça displazisi), serebral palsi ve deformiteli çocukların bulunduğu hasta grubunun takip ve tedavileri, konuyla özel olarak ilgilenen öğretim üyelerimiz tarafından yapılmaktadır.
PEV (Pes ekinovarus) – Çarpık ayak; 1000 canlı doğumda 1-2 oranında izlenmektedir. 2020 yılı verilerine göre 85.000 canlı doğumun olduğu ilimizde yaklaşık 85-170 arası yeni PEV hastası bulunmaktadır. Kliniğimizde bu hasta grubu, doğumun ilk haftasından itibaren takibe alınmaktadır. Tedavi düzeltme alçılarıyla (genellikle 4-6 alçı) başarılı bir şekilde yapılmaktadır. PEV’li hastalarımız tekrarlama olasılığı nedeniyle ilkokul çağına kadar takip edilmekte ve gerek görülen durumlarda cerrahi işlemleri de yine kliniğimizde başarılı bir şekilde uygulanmaktadır.
Alanında uzman öğretim üyesi kadromuz, tecrübeli asistan ve personellerimiz ile Şanlıurfa halkımızın çevre illere gitmesine gerek kalmayacak şekilde önemli bir ihtiyacı karşılıyoruz.Vatandaşlarımızdan beklentimiz; aynı il içerisindeki bu imkânı değerlendirmeleri, hastalarını erkenden bizlere getirmeleri ve özellikle çocuk hastalarda önemi yüksek olan takiplerini aksatmamalarıdır. Erken dönemde gelen çocuklarda daha yüksek başarı elde ederek sakatlık riskini azaltma imkânımız olmaktadır. Bu nedenle ailelerin kliniğimize erken başvurmaları tedavinin başarısı açısından çok büyük önem arz etmektedir.”
Harran Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Ahmet Güzelçiçek ise, sadece Şanlıurfa’ya değil, komşu illerden gelen hastalara da hizmet verdiklerini belirterek, Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde görev yapan Akademisyenlere ve sağlık personeline başarılı çalışmalarından dolayı teşekkür etti.