‘Ne yapalım, Osmanbey’e çadır mı kuralım?’
Faruk DEVECİ
———————–
Şanlıurfa’ya tayin olan öğretmenlerin yanı sıra Harran Üniversitesi’ne kayıt yaptıran öğrenciler de kentte kiralık ev bulmakta zorlanıyor. Ekim ayında başlayacak yeni eğitim dönemi için bütçelerine uygun ev bulamayan öğrenciler, “Kampüse çadır mı kuralık, ne yapalım?” diye soruyor
Emlak ofislerini aşındıran üniversiteliler, aşırı yüksek ev ve özel yurt kiraları ile Kredi Yurtlar Kurumu yurtlarının yetersiz kalmasına isyan etti.
Bu arada Osmanbey yerleşkesi karşısında yer alan yurt tipi 1+1 konutlar tükendi. 2+1 dayalı döşeli konutlara 10 ay için kişi başı 9 binle 11 bin 500 lira arasında değişen ücret isteniyor.
Harran Üniversitesine kayıt yaptıran Mardinli Mehmet Yüncü, 3 arkadaşı ile birlikte semt semt dolaşmasına rağmen istediği fiyata ev bulamadığını söyledi. Yüncü, ‘Ev bulamamayı geçtim, fiyatların aşırı yüksek oluşu bizi çok şaşırttı. Karaköprü’de 2+1 konutlar için aylık 2 bin lira civarında kira istiyorlar. Biz ne de olsa öğrenciyiz. Bunu nasıl karşılayabiliriz ki?’ diye soruyor.
ARZ TALEBİ KARŞILAYAMIYOR
Sektör olarak alışkın olmadıkları bir dönemden geçtiklerini söyleyen DEVSEÇ Emlak’tan Adil Deveci, İnşaat maliyetlerindeki fahiş artışın konut üretimini etkilediğini vurgulayarak, şu yorumu yaptı: ”Pandemi kısıtlamalarından dolayı düğünler yapılamıyor, evlilikler erteleniyordu. Şimdi düğünler sonrası çiftlerin de ev ihtiyacı meydana geldi. İlimize 2 bine yakın öğretmen atandı. ayrıca Harran Üniversitesi’ne kayıt yaptıran öğrencilerden büyük bir kısmı arkadaş grubuyla ev tutmak istiyor. Kentte konut üretimi azaldı. Yapılan konutlar talebi karşılamakta yetersiz kaldı. Üzülerek görüyoruz ki bu dönemi fırsat bilen bazı ev sahipleri durumu suiistimal ediyor.”
KONUT STOKLARI ERİDİ
“Kiraların artması aslında 2020 yılında artacağına bir işaret verilmişti’ diyen Deveci, ” 2020’de pandeminin yoğun olduğu dönemde kamu bankalarının başlattığı konut kredi kampanyaları vardı. O dönem, zaten mevcut olan stokları çok ciddi bir şekilde eritti. Stoklar eridi ama yerine yeterince üretim yapılamadı. Pandeminin etkisiyle hem inşaat sektöründe yavaşlama ve aynı zamanda tabi ki maliyetlerin de buna etkisi oldu.” ifadelerini kullandı.
Yeni imar alanları açılmazsa çözüm bulunmaz
Urfa’nın Arsa baronları yeni imar alanları açılsın istemiyor… belediye başkanları da liyakatsız. Sonuç …..rezalet….
Bu sorun tek urfa’nın sorun değil malesef tüm illerde var. iskenderunda 1+1 evi 1200 Tl tuttum.