Sabri Dişli
29 Haziran 2007
Cevheri’ye çağrı
“Eddesa Güzeli Amazon Kraliçesi” başlıklı yazımda tarihçi uzman dostlarımızdan aldığım tüyolara dayanarak şöyle demiştim: “Mozaiklerin, yıllar önce kurumuş olan Bardaysan Nehri havzasında olması, aynı mozaiklerden bulunma olasılığını artırıyormuş. Öyle bir olasılık gerçeğe dönüşürse yılların Haleplibahçesi Mozaikler bahçesi olur, mozaikler de yerinde sergilenir… Ne de güzel olur, değil mi?”
Ve tahminler tuttu.
Halepli bahçede açılan 84 sondajın çoğunda mozaik ve tarihi donelerin fışkırdığı duyumunu aldık.
Tarihçi dostum, Abdullah Ekinci:I Abgar Kralcığının arşivine rastlanabileceği ihtimali üzerinde duruyor.(Hz.ısa’nın Urfa’yı kutsadığı ve kutsal mendili gönderdiği krallık)
11.500 yıllık dünyanın en eski heykelinin de bulunduğu Balıklıgöl havzası ve çevresindeki Kızılkoyun, Karşıyaka mahallesi, şanlıurfa Kalesi, dünyada bilinen en eski yerleşim merkezlerinden biri… Oradan buradan toplatılarak oluşturulacak bir müze değil, bilinen bütün çağlara ev sahipliği yapmış, doğal bir müze…
Ama bu doğal müzenin tarihi değerlerinin çoğu yerin altında. Üzerlerine de; “oy” uğruna vebal anıtları, gece evleri konmuş. O vebal kimlere ait? Tarihe Bakınız. Halil Çelik 2 dönem ve Esat Akgöl yarım dönem, I. Ahmet (B) iki dönem…
Bu kentin iki tane önemli gelir kaynağı var: Biri tarım ve tarıma dayalı sanayi, öteki turizm.
Turizmin getirisi somut değil. Mazot teşviki, destekleme, doğrudan gelir yok(!).
Son günlerde GAP bitirilsin şamatasına katılmak moda oldu…
Projenin bitirildiği bölgelerde de yetişen ürünlere bakın. Ürünler mi? Ne ürünü! Randımansız pamuk ile buğdaygiller. Üstelik projenin bitmesi için 15 milyar dolar gerekiyormuş…
Oysa Tarihi yerlerimize yapılacak birkaç küçük yatırımla neler olmaz ki; Tarihi anıtlar, yapılar ne tuzlulaşır, ne ekşir, ne kokar… Kıymeti bilinirse turizm getirisiyle bir değil, iki GAP biter.
Valimiz Sayın Yavaşcan önderliğinde ıl Kültür ve Müze müdürlüklerinin, dar bütçeyle Halepli’de başlattığı kazı çalışmalarına herkesin destek olması gerekir.
Nasıl destek olunacak?
Ödenekle..
Ödeneği kim çıkaracak?
Hükmet.
şu anda bildiğimiz en güçlü hükmet vekilimiz kim?
Sabahattin Cevheri.
O zaman, Sayın Cevheri’ye bir çağrı yapalım;
Eddesa güzelleri hiç kimsenin şahsi malı değil, dünya mirası…
Bu bölgede yapılacak yeni çalışmaları, yani çocuğu kapınızın önüne bırakıyoruz.
Siz onu evlat edinin. Bundan böyle bu proje sizin siyasi kariyerinizdeki evladınız olsun…
Onu ödeneklerle büyütün, geliştirin… ısterseniz sponsor bulun. Amcanızın başlattığı “dergâh projesi” eserinin yanında sizin isminizle anılan bir eser olsun.
Her yere her zaman bir “Stad projesi” hatta ikiz kule dikebilirsiniz… Ama Halepli de çıkan mozaikleri, tarihi hazineleri öyle her yerde bulamazsınız.
Sizden hassaten istirham ediyorum. Lütfen 10 dakikanızı ayırıp ıl Kültür Müdürlüğü’nün hazırladığı mozaikler belgeselini izleyin…
şayet görmediyseniz, mozaikleri yerinde görün…
ınanın bana, o güzelliği seyrettikten sonra çocuğu çok sevecek, hemen evlat edineceksiniz…
Cevheri çağrıya yanıt verdi
Sayın Vekilimiz Sabahattin Cevheri’ye Halepli bahçede çıkan mozaikleriler ilgili bir çağrıda bulunmuştum.
Daha yazının mürekkebi kurumadan yankı buldu.
şanlıurfa gündemine duyarlı olan Urfa dostları Sn. Cevheri’yi aramış olacaklar ki;
Cevheri seçimin arifesindeki yoğun programından ödün vererek, ıl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız’ı ziyaret etmiş “Mozaikler şehri Urfa” adlı VCD’ yi izlemiş.
Konuyla ilgili bilgi almış.
Daha sonra beni telefonla aradı…
Aslında Haleplide çıkan mozaiklerle ilgili daha önceden bilgisi olduğunu belirterek: “Bundan böyle Halepli bahçe mozaikleri benim evlâdımdır, Konuyu bizzat Başbakan’a götüreceğim. Önceki projenin iptal edilerek, mozaiklerin yerinde sergilenmesi için mozaikler bahçesi ve açık hava müzesi yapılması ilgili girişimde buluna-cağım, daha önce Urfa’ya gelmesi beklenen ancak erken seçim nedeniyle gelemeyen Kültür Bakanı’nı en kısa sürede şanlıurfa’ya gelmesini sağlayacağım”
Verilen sözlerden sonra değmeyin keyfime gitsin….
Sayın Cevheri, ”şu anda şanlıurfa’nın turizminde en büyük sorun otel yetersizliğidir” dedi, yanlış hatırlamıyorsam yatak sayısı ortalamamızın binde üç olduğunu söyledi.
Bilirsiniz, bizim memlekette vergi ödemeden arsa ve paradan para kazanan çok sayıda “iş adamı(!)” vardır… Yok, ben onlara “iş adamı” demiyorum. Onlar basına öyle demeç veriyorlar.
Bunların öyle reklama falan ihtiyacı olmadığı için “Zeugma”daki gibi Halepli mozaiklerine bir sponsor firma bulma olasılığı yok denecek kadar az.
Ama turizm sektörünün içinde olan firmalar var.
El-Ruha Oteli’nin balkonundan bakınca, manzaranın solunda Balıklıgöl, sağında Halepli, pardon Mozaikler bahçesi yakışmaz mı?
Veya Dedeman Otelinin terasında yemek yerken mozaik bahçe manzarası fevkâlade güzel görünmez mi?
Temam, ağzımdaki pakla ıslandı, demek istediğim şu; belki El Ruha Oteli’nin bütçesine ağır gelebilir ama Dedeman Oteller zincirinin patronları mozaik bahçesi veya Edessa güzeli arkeolojik kazı çalışmalarına sponsor olamazlar mı?
Bizimkisi bir öneri…