‘Mazot ve gübre fiyatları da düşecek mi?’
Şanlıurfa çiftçisi sürekli yükselen girdi maliyetleri karşısında tarlasını ekip biçmekte sıkıntı yaşıyor.
Çiftçilerin genel sorunları ve kuraklıkla ilgili bir değerlendirme yapan Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, 2020 ve 2021 yılları arasında çiftçilerin kurak bir mevsim geçirdiğini, bunun buğday ve mercimek üretimine olumsuz biçimde yansıdığını söyledi. Melik, ”Şanlıurfa’da 1 dönümlük arazinin değeri bir ton ÜRE gübresine eş değer oldu” diyen Melik, ”Dolar yaklaşık % 34,5 düşüşle 12,174 oldu, Gübre, Mazot, Tohum, Zirai İlaçta bu oranda düşecek mi ?’ sorusunu yöneltti.
Melik, şu değerlendirmeyi yaptı:
”Urfa’da mercimekte yüzde 90, arpada yüzde 85, buğdayda yüzde 70’lere varan bir üretim kaybı yaşandı. Dolayısıyla çiftçilerimiz istedikleri miktarda ürün elde edemediler. Üstelik gübre, mazot ve ilacın borcunu ödeyemediler. Kuraklık desteği biran önce verilmesi gerekirken uzun bir süre verilmedi. Şu anda yeni yeni verilmeye başlandı. Bu durum çiftçiyi tefecilere ve banka kredilerine yönlendirdi fakat çiftçi borçlu olduğu için bankadan da kredi alamadı.
TARIMSAL GİRDİLER ÇİFTÇİNİN BELİNİ BÜKÜYOR
2021 yılı tarım sezonu başladı, maliyetler çok arttığı için çiftçimizin büyük bir kısmı gübresiz mercimek, gübresiz buğday, gübresiz arpa ekti. Gübrede yaklaşık yüzde 700-800’lere varan bir artış söz konusu oldu. Bir ton üre gübresinin fiyatı 17 bin 100 liradan satılıyor, DAP gübre yine aynı şekilde yükseldi. 20-20’ye dediğimiz gübre 10 bin 850 liradan satılıyor. Yakıta gelince mazot 10 lirayı geçti. Yine zirai ilaçlarda yüzde 200-300 -400 varan bir zam söz konusu. Dolayısıyla çiftçi mağdur ve tarlasını ekemiyor. Son birkaç günde yağan yağış yeterli olmadı, taban suyu düşük olduğu için bu havada bitki gelişmez sadece çimlenir.
SUYU TASARRUFLU KULLANMAK ZORUNDAYIZ
Asıl tehlike kuraklık. Atatürk Barajında su seviyesi düşük bir seviyede. Aldığımız bilgilere göre, Atatürk Barajı göl havzasında yaklaşık olarak bir milyon metreküp su eksilmiş durumda. Maalesef böyle giderse Atatürk Barajı üreticimizin su ihtiyacını karşılamayacak duruma gelecek. Bu anlamda su yönetiminin de yeniden gözden geçirilmesi lazım. Modern sulama yöntemlerinin yaygınlaştırılması açısından devletin verdiği teşvikler arttırılmalıdır.
“GAP PROJESİNİN TAMAMLANMASI GEREKİYOR”
Bir an önce GAP projesinin tamamlanması gerekiyor. Çünkü enerji maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı çiftçiler artık sondajla sulama yapamamaktadır. Tarımsal verimliliğin ve çeşitliliğin artırılması kırsal bölgelerde gelir düzeyinin yükseltilmesine katkı sağlayacaktır. Türkiye’de ekonomik koşullar pek iyi değil. Anbean gübre, mazot, tohum fiyatlarını takip edemez duruma geldik. Çünkü bir ülkede üretim olmadığı zaman dışa bağımlı oluyorsunuz, doları yurtdışına ödüyorsunuz. Bundan dolayı Türkiye olarak ciddi anlamda üretime yönelmemiz lazım. Bütün arazilerin ekilmesi gerekiyor. Özellikle devlet üretme çiftliklerini aktif hale getirmeleri şart. Kendi kendine yeten bir ülke olmak adına sürdürülebilir tarım politikalarına ihtiyaç var. Girdi maliyetlerinin azaltılması için somut adımlar atılmalı.”
Urfa Değişim/Urfahizmet