Kuraklık kabusu haritaya yansıdı

Genel Müdürlüğü’nden (MGM) gelen yeni harita endişeleri arttırdı.
Mart 2025 verilerine göre hazırlanan 1 Aylık Meteorolojik Kuraklık Haritası, ülkenin çok büyük bir bölümünün “Şiddetli Kuraklık” tehdidi altında olduğunu gözler önüne serdi.
ŞANLIURFA KAHVERENGİYE DÖNDÜ
Meteorolojinin yayınladığı kuraklık haritasında Mart ayındaki yağışın az olması sebebiyle Şanlıurfa’nın içinde bulunduğu bölge tamamen kahverengi renk ile kaplandı.
3 aylık kuraklık haritasında da (Ocak-Mart) Şanlıurfa’mız kahverengi renge bürünürken, 6 aylık (Ekim 2024- Mart 2025) haritada koyu sarı (Orta Şiddetli Kuraklık) renginde yer aldı.
9 aylık ve 12 aylık kuraklık haritasında ise Karaman normal ve üzeri (risk yok) yeşil renkte yer aldığı görüldü.
MGM’nin yayınladığı ve adeta bir “acil durum” çağrısı niteliği taşıyan harita, renklerle kuraklığın boyutunu gösterdi.
HANGİ RENK NE ANLAMA GELİYOR?
Koyu Kahverengi (Şiddetli Kuraklık – Acil Durum): Haritanın en korkutucu rengi bu! Başta Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin tamamına yakını, İç Anadolu’nun güney ve orta kesimleri (Konya, Karaman, Aksaray, Niğde vb.), Akdeniz Bölgesi’nin tamamı, Ege’nin iç kesimleri ve Marmara’nın güneyi olmak üzere devasa bir alan “Şiddetli Kuraklık” riskiyle karşı karşıya. Bu bölgelerde durum kritik!
Orta Kahverengi (Orta Şiddette Kuraklık – Uyarı): Doğu Anadolu’nun bir kısmı (Malatya, Elazığ, Bingöl çevreleri), İç Anadolu’nun kuzeydoğusu (Sivas, Kayseri) ve Trakya’nın bazı bölümlerinde durum “Orta Şiddette Kuraklık” seviyesinde. Uyarı çanları çalıyor!
Sarı (Hafif Kurak): Karadeniz’in iç kesimleri (Tokat, Amasya) ve Doğu Anadolu’nun bazı noktalarında “Hafif Kuraklık” gözleniyor. İzlemeye alınması gereken bölgeler.
Yeşil (Normal ve Üzeri – Risk Yok): Karadeniz kıyı şeridinin büyük bölümü ve Doğu
Karadeniz ile Kuzeydoğu Anadolu’nun bir kısmı (Rize, Artvin, Erzurum’un kuzeyi) şimdilik normal seviyelerde görünüyor.
Öte yandan Şanlıurfa yöresinde tarım alanlarıyla bahçelerde don ve kuraklığın yarattığı hasarın tespitine dönük çalışmalar sürüyor.
ŞANLIURFA’DA KURAKLIĞIN BOYUTU BELİRLENİYOR
Şanlıurfa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu ve Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar’ın ekibi ile birlikte tüm odalar olarak çözüm için çareler aradıklarını belirtti. Bölgede kuraklık boyutunun tespiti için Tarım il ve İlçe Müdürlüğü ekipleri ile birlikte sahaya indiklerini aktaran İpar, ”Zor bir yıl geçiriyoruz, Çiftçilerimizin bu zor döneminde arazide kalması için acilen desteklenmesi kaçınılmazdır.” ifadelerini kullandı.