‘İklim değişiyor, Urfa’nın suyu tükeniyor’
Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Rıza Öztürkmen, yağış azlığının bir kez daha bölgeyi kuraklık riskiyle karşı karşıya bıraktığına dikkat çekerek, sulu tarımda tasarruf sağlayan yöntemleri yaygınlaştırmak zorunda olduklarını söyledi.
Prof.Dr.Öztürkmen’in değerlendirmesi şöyle:
”Kuraklık var. Aralık ayının ortasına geldik. Yağış hemen hemen hiç olmadı. Çok az oldu. Zaten geçen yıl da normalde yıllık Şanlıurfa’da ortalama 400 mm. civarında yağıştır. Geçen yıl bir yılda 237 mm. yağış aldık. Bu yıl da henüz fazla yağmur yağmadı. Tohum ekildikten, gübre atıldıktan sonra bir miktar yağışın olması hem onun yeşermesi, hem de biraz gelişmesini sağlar. Bazı yerlerde çok az yağmur oldu. Bazı yerlerde hiç olmadı. O yüzden çimlere ve gelişmede bazı yerlerde problem yaşanıyor şuanda. Böyle devam ederse rekolte kaybı olur. Eğer yağmur gelmezse kötü bir yıl olur. Geçen yıl kuru tarım yapan çiftçi zaten çok fazla ürün almadılar, hatta hiç almadı. Bu yıl da aynı şekilde olursa 2 yıl üst üste çok kötü yıl geçirmiş olacaklar. Pek çok tarım kaleminde artan fiyatlandırma var ki eğer bu yıl ürün almazsa çiftçimiz çok zarar görecek.
3 ülkeye ve Şanlıurfa’nın da verimli topraklarına hayat veren Fırat Nehri’nde debinin azaldı. Fırat’ın doğduğu kaynaklarda da çok fazla yağış ve kar olmaması sulu tarımda da krize neden olabilir. Çünkü baraj göleti iyi bir şekilde dolmuyor. Kuru tarım arazilerinde çok yapılabilecek bir şey yok. Keşke çiftçilerimiz sulama yapabilselerdi. Bu dönemki krizi aşmış olurlardı. Azalan bir su rejimi olduğunu gözden kaçırmamak, bu duruma göre politikalar geliştirmek zorundayız .
Harran Üniversitesi olarak sulamanın efektif yapılması için farklı proje üretiyoruz. Ziraat Fakültemizin dijital tarım dediğimiz hassas tarım projesi var ki burada kısıtlı ya da az su kullanılarak daha yüksek verim almayı hedefliyoruz. O hedeflerimize de ulaştık. Çiftçilerimize onun eğitimini veriyoruz. Tarımda digital tarımı uyguluyoruz. Sulama, gübreleme zamanını uydu aracılığı ile tespit edip yeterli ve zamanında sulama yapılarak daha ekonomik tarım yapmayı hedefliyor ve çiftçimize gösteriyoruz.
Bu dönemde de yağış gelmezse çiftçilerimizin çoğu perişan olurlar. Su kaynaklarını iyi kullanmamız lazım. Çiftçilerimizi biz her zaman topraklarını kontrollü kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Analiz yapıp yeterli derecede gübre kullanmalarını tavsiye ediyoruz. Fazla gübre maliyeti yükseltiyor. Bölgede kullanılmış sertifikalı tohumlardan kuraklığa dayanıklı olanları eklemelerini istiyoruz.
Su kaynaklarında azalma olacak. Sulama sistemlerinin mutlak ve mutlak çok iyi ve suyu tasarruflu kullanmamız lazım. Dünyada insanlar damlama, yağmurlama sulama gibi suyun az kullanıldığı sulama sistemlerini tercih ediyorlar. Eğer biz bunun kıymetini bilmezsek gelecek ile çok büyük krizler yaşarız.”
Kaynak: Ajansurfa