Hastanemiz Türkiye rekoru kırdı
ŞTÜİK’in 2019 verilerine göre, ilimizde 73 bine yakın doğum kayıtlara geçmişti. 2019’da kaba doğum hızı Türkiye’de ortalama 14,3 iken, Urfa’da 29,5 olarak gerçekleşti. 2020’nin resmi verileri açıklanmadı ancak bu rakamın yine 70-75 bin arasında olacağı tahmin ediliyor.
İlimizde doğum vakalarının yükünü Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi sırtlıyor. Yıllık 30 bine yakın rakamla Türkiye’de en fazla doğum gerçekleştiren Hastane konumunda.
Suriyelilerde doğum hızının çok yüksek olması Hastanenin yükünü önemli ölçüde arttırıyor. Doğumların yüzde 66’sı normal, yüzde 34’ünü sezaryenle doğumlar oluşturuyor.
BEBEK ÖLÜM ORANI TÜRKİYE ORTALAMASININ ÇOK ÜSTÜNDE
Urfa’da doğumda ya da doğduktan sonra yaşamını yitiren bebeklerin sayısı az değil çünkü Urfa, komşusu Antep ile birlikte Türkiye ortalamasının üzerinde bebek ölüm hızına sahip iki şehirden biri. 14-15 yaşında yaşında doğum yapanlar var. bu da bebek ölüm riskini 4-5 kat arttırıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2019 verilerine göre, bir yaşa kadar bebek ölüm hızının Türkiye ortalaması 9,1. Bu oran Antep’te 16,2, Urfa’da ise 15,3. Beş yaş altı bebek ölüm hızı da Urfa ve Antep’te ülke ortalamasının oldukça üstünde. Türkiye ortalaması 11,2 iken aynı oran Antep’te 19,1 ve Urfa’da 19,6 olarak seyrediyor.
İlimizde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı sayısı yetersiz. Bir hekime 90 gebe düşüyor. Yenidoğan yoğun bakımdaki kuvöz sayısı da düşük.
Şanlıurfa Eğitim Araştırma Hastanesi’nde 15 yıl görev yapan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı Dr. Ömer Melik, “Uzun süre yenidoğan yoğun bakım biriminde çalıştım. Günde 80 ila 120 bebek doğmaktaydı. Yenidoğan yoğun bakım servisindeki kuvöz sayısı yeterli değildi. Çoğu bebeği özel hastanelere ya da başka illere sevk etmek durumunda kaldık” diyor.
Urfahizmet/dw.com/tr