Harran Üniversitesi’nden patent rekoru
TÜBİTAK’ın katılımıyla Patent Effect önderliğinde hazırlanan ‘Türkiye’nin Patent Raporu’na göre Harran Üniversitesi, 2019 ve 2020 yılları başvuru performansında patent şampiyonu 20 Üniversite içinde 13. sırada yer aldı.
Türk Patent Enstitüsüne yapılan ve başvuru sahibi Harran Üniversitesi’nin olduğu 110 adet Patent ve Faydalı Model başvurularının 60 tanesinde Harran Üniversitesi bünyesindeki akademisyenler buluş sahipleri olarak yer alırken kalan 50 başvuruyu ise Şanlıurfa Teknokent bünyesinde bulunan şirketler oluşturdu.
Gerçekleştirdiği yeni vizyon sayesinde kısa bir süre içerisinde Ar-Ge, patent, faydalı model ve Üniversite-Sanayi işbirliği alanlarında önemli bir çıkış yakalayan Harran Üniversitesi, 2020 yılının en iyi performans gösteren üniversiteleri arasında yer aldı.
Harran Üniversitesi, 2019 yılında 3 Tasarım Tescil Belgesi, 2020 yılında ise 3 Patent Tescil Belgesi aldı.
Patent veri analizi ile kurumlara inovasyon stratejileri konusunda destekler sunan Patent Effect firması, Türkpatent ve Avrupa Patent Ofisi verileri ve özel bir veri analiz aracı ile değerlendirilerek hazırlanan listede Harran Üniversitesi, en iyi üniversiteler arasına girdi.
İlk defa 2020 yılında yayınlanan patent/faydalı model başvuru sayısına göre Harran Üniversitesi 2 yıl kısa bir süre içerisinde ilk yılda 2, ikinci yılda ise 4 olmak üzere toplam 6 patent almayı başardı. 2019 yılında yayınlanan patent/faydalı model başvurularının sayısına kıyasla 2020 yılında yayınlanan patent/faydalı model başvuruları itibariyle büyük gelişme sağlayan Harran Üniversitesi 4 patent aldı.
Sağlıktan spora, eğitimden sanata, teknolojiden araştırma ve uygulamalara kadar birçok alanda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik; “Göreve geldiğimiz günden beri sürekli yeni eserler ve projelerle kendimizi geliştirerek üniversitelere örnek olmaya çalışıyoruz. Ekibimizle beraber Üniversitemizi daha üst seviyelere taşımak için yaptığımız TÜBİTAK projeleriyle kendimizi kanıtladık. Açıklanan Türkiye Patent Raporunda Türkiye’nin bir çok üniversitesini geride bırakarak ilk sıralarda yerimizi almayı başardık ve bunun gururunu yaşıyoruz. Bunun yanı sıra Üniversitemiz ve Şanlıurfa Teknokent İşbirliği ile gerçekleştirilen proje ve çalışmalarla özellikle tarım olmak üzere birçok alanda üst sıralarda yer aldık. Şanlıurfa Teknokent aracılığıyla önemli bilimsel Arge ve üniversite-sanayi işbirliği konularına da önem veriyor ve kurumlarla işbirliklerimize devam ediyoruz” diye konuştu.
Sayın rektör tıp fakültesinde eksik bölümleri hocaları tamamlayınız memleketin ihtiyacı olan bölümleri açınız