Harran Üniversitesi, tarımda iha dönemini başlattı
Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Şanlıurfa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Hançer, Mühendislik ve Ziraat Fakültesi bünyesinde akıllı tarımı geliştirmek adına sürüler halinde çalışan insansız araçlar (İHA) ile ilaçlama ve gübreleme üzerine yapılan çalışmalarda sona yaklaşıldığını bildirdi.
Proje ile aynı zamanda mahsulün durumunun sürekli olarak izlenebileceğini ve buna bağlı ürünlerde oluşan hastalık ve böceklenmelerin erkenden tespit edilmiş olacağını belirten Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Şanlıurfa Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Hançer: bu konuda şu bilgileri verdi:
“Yakın zamanda Trakya bölgesinde oluşan tırtıl istilası sonucu ülkemizdeki zirai insansız araçların yetersiz olduğu açık şekilde görülmüştür. Çünkü binlerce dönüm arazide tekil halde çalışan insansız araçlar istenen verimliliği sağlayamamıştır. Biz üniversite olarak bu alandaki boşluğu görerek, çok büyük arazilerde ilaçlama, gübreleme ve analiz yapma adına yaklaşık 1,5 yıldır çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Şu anda ikili sürü formasyonu ile uçabilen prototiplerimiz uçuşa hazırdır. Sürü yazılımları ile kontrolü sağlanan insansız araçlar, yapay zekâsı sayesinde görev ve rota planlama, ilaçlama ve faydalı yük atımı, gözetleme veya farklı görevleri otonom olarak gerçekleştirebilmektedir. Üretilen araçlar 10-25 kilogram ağırlığındaki faydalı yükleri taşıyabilecek şekilde tasarlanmış ve üretilmiştir. Bunun yanında faydalı yük kapasitesi arazi durumuna göre arttırılıp azaltılabilecektir. Havada kalma süresi 20-25 dakika olacak şekilde ayarlanan İnsansız Hava Araçlarıyla 1 saatte 5’li sürü halinde çalışma ile yaklaşık 150 dekar alan ilaçlanabilecek. Ayrıca multispektral kameralar ile havadan görüntüler alınıp arazinin durumu incelenip mahsuller izlenebilecektir. Araziler görüntüler alındıktan sonra görüntü işleme algoritmaları ile işlenecek ve mahsul durumu rapor edilecektir. Bu sayede rekolte tahmini de yapılabilecektir”
Proje takım lideri Yüksek Lisans öğrencisi Maksut İnce ve Mühendislik Fakültesi öğrencilerinden oluşan ekip, Harran Üniversitesi, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) ve Şanlıurfa Teknokent’ten aldıkları öğrenci burs destekleri ile projeyi tamamladıktan sonra, yakın zamanda ticarileşme yolunda bir adım daha öteye götürerek Şanlıurfa Teknokent’te şirket kuracaklar. Bu sayede Harran Üniversitesi’nin desteklediği projeler, katma değerli ürünlere dönüşerek ülke ekonomisine katkı sağlayacak.
Projenin geliştirilmesinde ve yürütülmesinde Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Hançer, Proje yürütücüsü Doç. Dr. Mustafa Özen, Dr. Öğr. Üyesi M. Emin Tenekeci, araştırmacılar Arş. Gör. Abuzer Açıkgöz, Arş. Gör. Gökhan Demircan, Makine Mühendisi Maksut İnce, H. Hüseyin Arıcı, Fatma Okuducu, Harun Kurt, Mehmet Kutan, Ahmet Toprak, M. Talha Sağlam, Hüseyin Afşin ve Yasin Çetinkaya yer alıyor.
Proje, kaptanlığını Maksut İnce’nin, danışmanlığını da Araştırma Görevlisi Gökhan Demircan’ın yürüttüğü Uluslararası Serbest Görev İHA yarışmasında da Üniversite takımını final aşamasına kadar ulaştırdı. Bu yarışmada, sürü halinde afet noktalarında arama kurtarma ve faydalı yük atma görevleri icra edilecek. Afet için oluşturulan insansız araçlar toplamda 5 kg’a kadar olan faydalı yükleri taşıyabilecek. Yarışma ekibine farklı disiplinlerden oluşan öğrenciler; H. Hüseyin Arıcı, Harun Kurt, Mehmet Kutan, Ahmet Toprak, Yasin Çetinkaya destek veriyor..