Harran betonlaşmaya teslim oldu
Şanlıurfa Kent Konseyi eski başkanı yazar Sabri Dişli’nin paylaştığı bu fotoğraf sosyal medyada gündem oldu. Dişli, ”Dünya insanlık mirası olsa da önce kendi atalarının mirası, insan ata mirasına nasıl bunu yapar? Hadi bu insanlar barınacak bir ev yapıyor, buradaki yönetici neden değişik alternatif sunmaz?” sorusunu yöneltti.
Görüşlerini aldığımız Sanat Tarihçisi Cihat Kürkçüoğlu, daha önce bir kaç kez medyada yer alan çağrıyı bir kez daha tekrarladı, Harran’daki nüfusun tarım dışı bir alana taşınmasını önerdi.
Kürkçüoğlu, şunları kaydetti:
‘’Harran; binlerce yıllık kültür tabakalarını barındıran höyüğü, Yakup Peygamber Kuyusu, Babil ve Asur dönemlerindeki Pagan inancına ait ‘Sin Mabedi’, tarihteki okulu (Üniversite) ve bu okulda yetişmiş Alimleri, sur içerisindeki arkeolojik alana yayılmış mimari kalıntıları, surları, İç Kalesi, Emevi dönemine ait Anadolu’nun en eski, en büyük ve en zengin taş süslemeli Ulu Camii, İslam alimlerinden Hayat el-Harrani Türbesi ve konik kubbeli evleri ile Anadolu’nun en önemli turizm merkezlerinden biridir.
Maalesef mevcut yasalara rağmen Harran’ı koruyamıyoruz ve tahrip ediyoruz.
İlgili Kurumlarımız; konunun uzmanlarından oluşacak bir heyetle, Harran’daki nüfusun tarım dışı bir alana taşınması konusunu çalışmalı. Bu alan Tek Tek Dağları olabilir. Yoksa yakın bir zamanda tarihi Harran da, bereketli ovası da kaçak yapılaşma ve betonlaşmayla yok olacak”