Hahooo!
Son 8 iş gününde LPG dahil akaryakıt fiyatlarında 8 kez zam açıklandı. Son olarak 8 Mart’ta benzine 1.07, motorine ise 1.59 lira zam gelmişti.
Küresel piyasalarda motorin talebinin yüksek olması ve en fazla üretimin yapıldığı rafinerilerin Rusya’da bulunması nedeniyle söz konusu ürüne son haftalarda benzinden daha fazla zam geliyor. Zamların arkasındaki ana sebep Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi olmaya devam ediyor. İşgal girişimi öncesi 95 dolar civarında seyreden Brent petrolün varil fiyatı bugün 130 doları gördü. Bunun yanında dolar/TL de son iki haftada yüzde 6 yükselerek bugün 14.65’i aştı. Bu yükseliş de maliyetlere ek yük getirdi.
MAZOT ZAMMININ TARIMSAL ÜRETİME MALİYETİ
Motorine gelen zammın tarımsal üretime maliyeti ne olacak? Tarımdan Haber yazarı ve ziraat mühendisi Faik Toy, motorine gelen son zamla birlikte kuru tarımda 1 dekar buğdayın mazot maliyetinin 203,92 liraya çıktığını belirtti. Diğer yandan mazot fiyatı ile çiftçiye ödenen gübre mazot desteklerini de karşılaştıran Toy, “2,25 TL’lik yeni zamla birlikte bazı illerimizde mazot litre fiyatı 25,49 TL’ye çıkacak. Bu durumda çiftçi aldığı 42 TL mazot gübre desteği ile 1 litre mazot ve 1.3 kg üre gübresi alabilecek” dedi.
HANİ YARISI SİZDENDİ?
Hilvan Ziraat Odası Başkanı Hikmet İpar, sosyal medya hesabından mazottaki fiyat artışlarını değerlendirirken, şu yorumu yaptı:
‘‘İki günlük zam: 3.03 TL. 1 da hububat mazot sarfiyatı :8 Lt.x3.03=24.24 TL. Mazotta verilen destek 22 lira. İki günlük zam mazot desteğinin tamamını götürdü. Hani mazotun yarısını ödeyecektiniz. 23×8=184 , %50 si 92 TL istiyoruz
Mazot fiyatı; 25.33 TL. Hahoooo ma noldıı!
Beklenen zam geri alındı ama sakın davullarla halaya durmayın yoksa yine zam gelir”
ÇİFTÇİLERİN KULLANDIĞI MAZOR ZAMLADAN MUAF TUTULMALI
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar ise, akaryakıtta fiyatların makul seviyelere indirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Gelen zamlardan çiftçilerin kullandığı mazot muaf tutulmalıdır” talebini gündeme getirdi. Bayraktar, döviz ve dünya fiyat artışlarına bağlı olası girdi fiyat artışlarını minimize ederek hayvancılığın bu durumdan en az zararla çıkmasını sağlamak açısından en kısa zamanda acil durum planlarını hazırlamak gerektiğini dile getirdi.